Meest gedetailleerde kaart van gammastraling

De Fermi-ruimtetelescoop heeft de gammastraling op de meest gedetailleerde manier in kaart gebracht. Conclusie: ons universum is extreem!

Fermi werd in 2008 gelanceerd en scande de hemel elke drie uur. Het leverde een complete en gedetailleerde kaart van de gammastraling op.

WIST U DAT…

…Fermi ook al getuige was van een enorme gamma-uitbarsting in de Krabnevel?

Straling
Gammastraling is elektro-magnetische straling die vele miljoenen keren energieker is dan het licht dat wij kunnen zien. Dankzij Fermi weten we niet alleen waar de gammastraling zich bevindt, maar ook waar deze ontstaat. De ruimtetelescoop vond al 1400 bronnen van gammastraling en binnenkort verschijnt een tweede catalogus met nog meer bronnen.

Extreem
Fermi heeft wetenschappers een heel ander beeld van de hemel gegeven. “Als je naar het universum kijkt met gammastraling-ogen dan zie je een extreem universum,” concludeert onderzoeker Julie McEnery. “Je kijkt naar dingen die heel snel versnellen en heel veel energie hebben. We zien neutronensterren, supermassieve zwarte gaten, deeltjes die bijna met de snelheid van het licht bewegen of licht dat op gassen in ons sterrenstelsel botsen.”

Uiteindelijk hopen wetenschappers dankzij Fermi nog veel meer te weten te komen. Niet alleen over gammastraling, maar ook over de mysterieuze donkere materie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd