Afvallen? Heb uw lijf lief!

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat afvallen beter gaat als mensen zich bewust zijn van hun lichaam en het waarderen.

De onderzoekers verzamelden vrouwen met overgewicht en lieten ze een jaar lang deelnemen aan een programma dat ervoor moest zorgen dat de vrouwen af zouden vallen. De helft van de proefpersonen kreeg informatie over goede voeding, leerde hoe belangrijk het was om goed voor zichzelf te zorgen en om beter met stress om te gaan. De andere helft nam deel aan groepssessies en kreeg daarbij informatie over bewegen, eten en emoties en persoonlijke hindernissen die men moet overkomen om af te vallen. Ook leerden zij dat een positief beeld van het eigen lijf belangrijk was en hoe ze dat konden verkrijgen.

WIST U DAT…

…het lichaamsbeeld van kinderen bepaald wordt door hun moeder en de tv?

Positief
De vrouwen uit de tweede groep bleken na afloop van het experiment een veel positiever beeld van hun lichaam te hebben. Ook hun zorgen over de vorm van het lichaam en de maat ervan was afgenomen. Ook waren deze vrouwen beter dan de dames uit de controlegroep in staat om op hun eetgedrag te letten.

Gewicht
De vrouwen verloren ook meer gewicht: gemiddeld zeven procent van het gewicht waar ze mee begonnen. De vrouwen in de controlegroep verloren slechts twee procent van hun gewicht.

De onderzoekers denken wel te weten hoe het komt dat het beeld dat mensen van hun lichaam hebben zo’n enorme invloed heeft. “Problemen met het lichaamsbeeld komen vaak voor onder mensen met overgewicht en obesitas,” legt onderzoeker Pedro Teixeira uit. De emoties die daarbij komen kijken, moedigen mensen aan om meer te eten. “Het zijn obstakels als men af wil vallen.” Door positiever over het lichaam te denken, wordt afvallen gemakkelijker.

Bovenstaande foto is gemaakt door Alan Cleaver (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd