Aarde is nog steeds bezig met afkoelen

De aarde kwam 4,5 miljard jaar geleden tot stand, maar is de hitte uit die periode nog steeds niet kwijt, zo blijkt.

Japanse onderzoekers concluderen dat na uitgebreid onderzoek. Ze stellen dat de helft van de hitte in onze planeet voortkomt uit natuurlijke radioactieve processen. De andere helft is restwarmte: deze hitte stamt nog uit de tijd dat onze planeet tot stand kwam.

Deeltjes
De onderzoekers baseren die conclusies op een onderzoek naar deeltjes in de aarde. Ze brachten sensoren aan en detecteerden daarmee 841 neutrino’s. Ongeveer 245 deeltjes waren ontstaan door kosmische straling (en stamden dus nog uit de begintijd van de aarde). Slechts 111 neutrino’s bleken geproduceerd door natuurlijke radioactieve processen in de aarde.

WIST U DAT…

Detecteren
De sensoren van de Japanners kunnen echter lang niet alle deeltjes detecteren. Maar op basis van modellen gaan de Japanners ervan uit dat zeker 54 procent van de hitte in de aarde te verklaren valt door natuurlijke radioactieve processen.

Volgens de onderzoekers is de aarde nog steeds hard bezig om af te koelen. Elke miljard jaar verliest de aarde zo’n 100 graden Celsius aan hitte. Die informatie is niet alleen nuttig voor mensen die meer willen weten over de vorming van de aarde. Ook geologen kunnen er hun voordeel mee doen. Het bewegen van de tektonische platen wordt mede mogelijk gemaakt door de hitte in onze planeet. Wanneer de aarde verder afkoelt, neemt de tektonische activiteit af.

Foto: NASA.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd