Aap heeft gen dat aids dwarszit

Uit onderzoek blijkt dat sommige apen een gen hebben dat ze beschermt tegen SIV (hetzelfde als HIV, maar dan onder apen).

De onderzoekers verzamelden een grote groep resusapen en stelden ze gedurende twee weken bloot aan SIV. De helft werd ziek. De andere helft niet.

TRIM5
Veel van de apen die niet ziek werden, bleken het gen TRIM5 te hebben. Het is aannemelijk dat dit gen de dieren beschermt tegen SIV.

WIST U DAT…

…resusapen aan het gezicht van een vrouwtje kunnen zien of ze vruchtbaar is?

Enthousiast
Wetenschappers zijn enthousiast. “Het vertelt ons – waarschijnlijk tot onze grote verrassing – dat het aannemelijk is dat sommige mensen ook bepaalde genen hebben die bijdragen aan de bescherming tegen HIV,” stelt onderzoeker Norman Letvin. Volgens de wetenschappers moet er niet alleen gekeken worden naar hoe mensen reageren op een vaccin tegen HIV. Ook de genen van het individu spelen een belangrijke rol.

Vaccin
Ondanks jaren van onderzoek is er nog steeds geen doeltreffend vaccin tegen AIDS. In 2009 dachten wetenschappers in de buurt te komen: een vaccin bleek toen het risico op AIDS met 31,2 procent te verkleinen. Maar dat effect viel na drie jaar weer weg. De wetenschappers hebben nu goede hoop dat ze de effectiviteit van vaccins kunnen vergroten door ook de genen erbij te betrekken.

Sinds 1981 zijn meer dan 25 miljoen mensen aan AIDS overleden. Zo’n 33 miljoen anderen kregen de ziekte in diezelfde periode onder de leden.

Bronmateriaal

"Monkeys born with AIDS-blocking gene" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd