Seks en koffie vergroten kans op hersenbloeding

Uit onderzoek blijkt dat onder meer koffie, seks en het snuiten van de neus de kans op een hersenbloeding vergroten.

De onderzoekers bestudeerden 250 patiënten en dat leverde acht risicofactoren op. Alle factoren dragen bij aan een hogere bloeddruk en dat kan weer resulteren in een barstend bloedvat, oftewel een bloeding.

Aneurysma
Een hersenbloeding ontstaat wanneer een verzwakt bloedvat – een aneurysma in de hersenen – barst. Dat kan leiden tot beschadiging van de hersenen en is soms zelfs dodelijk.

WIST U DAT…

Hatsjoe!
De onderzoekers ontdekten dat de kans op een aneurysma in de hersenen 1,7 keer groter wordt als mensen koffie drinken. Koffie is verantwoordelijk voor iets meer dan één op de tien aneurysma’s in de hersenen. Heel erg schrikken van iets, maakt de kans op zo’n bloeding 23 keer groter, maar is slechts in 2,7 procent van alle gevallen de oorzaak. 4,3 procent van de gevallen wordt veroorzaakt door seks, 3,5 procent door het drinken van cola, 1,3 procent door woede en 7,9 procent door flink te bewegen. 3,6 procent van de gevallen wordt veroorzaakt doordat mensen zich op het toilet inspannen. 5,4 procent hangt nauw samen met het snuiten van de neus.

Ongeveer één op de vijftig mensen hebben een aneurysma in de hersenen, maar bij slechts enkelen daarvan komt het tot een bloeding. De onderzoekers pleiten ervoor dat mensen met zwakke bloedvaten zich eens goed over de risicofactoren buigen. Zij doen er bijvoorbeeld goed aan om minder koffie te drinken en zich niet al te veel in te spannen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd