Hoe lang kan het coronavirus overleven?

Het coronavirus is een wereldwijde epidimie en wordt daarom versneld onderzocht door wetenschappers. Nu hebben onderzoekers in beeld gebracht hoe lang het coronavirus kan overleven op een oppervlak, zoals op een deurklink, en welke desinfectiemiddelen het meest effectief zijn om pathogenen te doden.

Twee Duitse onderzoekers hebben de data van 22 eerdere studies over diverse coronavirussen vergeleken. Wat opvalt is dat verschillende coronavirussen even lang blijven overleven, namelijk tot negen dagen. Gemiddeld overleven coronavirussen vier tot vijf dagen. “Is er sprake van een hoge luchtvochtigheid en een lage temperatuur, dan kunnen deze virussen langer overleven”, vertelt professor Günter Kampf van het Universitätsmedizin Greifswald.

Het is dus belangrijk dat besmette oppervlakten zo snel mogelijk worden schoongemaakt. Volgens de onderzoekers werken desinfectiemiddelen met ethanol, waterstofperoxide of natriumhypochloriet het best. Stel, er zitten één miljoen pathogenen op een deurklink en iemand maakt de deurklink één minuut lang schoon met één van deze desinfectiemiddelen, dan daalt het aantal pathogenen naar circa honderd. “Dit is goed genoeg om de kans op infecties aanzienlijk te verkleinen”, legt Kampf uit. Andere desinfectiemiddelen werken minder goed.

Meer dan 35.000 besmettingen
Inmiddels staat de teller op bijna 34.962 besmettingen, waarvan 34.611 in China. In totaal zijn 725 mensen gestorven aan het coronavirus. 2.391 mensen zijn inmiddels genezen verklaard. Je kunt de statistieken live volgen op deze website.

Meer dan 99% van de besmette mensen woont in China.

De perfecte ziekteverwekker
Wetenschappers noemen het coronavirus de perfecte ziekteverwekker. Het virus is reeds besmettelijk in de incubatieperiode en slaat toe in specifieke populaties (bijv. mensen met een verzwakt immuunsysteem). “Coronavirussen zijn potentieel pandemische ziekteverwekkers,” vertelt onderzoeker Amesh Adalja aan Scientias.nl. Hij beschreef in 2018 de perfecte ziekteverwekker, waar het coronavirus op lijkt. “Ze hebben verschillende belangrijke eigenschappen die ze in deze categorie plaatsen. Hun genetische materiaal is RNA, dat vatbaarder is voor mutaties dan DNA en ze verspreiden zich via de luchtwegen. Die manier van verspreiding is lastig tegen te gaan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd