3D-printer klaar voor grote doorbraak: de printer levert meer op dan deze kost

3d-printer

Er wordt al jaren over gesproken, maar nog steeds zijn ze niet echt doorgebroken: de 3D-printers. Toch kan het niet lang meer duren, zo stellen wetenschappers nu. De 3D-printer staat namelijk op het punt om meer geld op te leveren dan deze kost.

Wetenschappers, verbonden aan de Michigan Technological University, kozen twintig alledaagse objecten uit. Bijvoorbeeld een lepel, een douchekop en schaakstuk. Vervolgens keken ze met behulp van Google Shopping hoeveel die objecten minimaal en maximaal in de winkel (exclusief eventuele verzendkosten) moesten kosten. Daarna berekenden de onderzoekers hoeveel het zou kosten om deze objecten met behulp van een eigen 3D-printer te fabriceren. De conclusie liegt er niet om. In de winkel kostten deze twintig objecten samen al snel tussen de 312 en 1944 dollar. Met de 3D-printer konden de onderzoekers alle twintig objecten voor achttien dollar fabriceren.

WIST U DAT…

…de 3D-printer ook al levens redt?

Goedkoper
Een gemiddeld gezin kan dus een hele hoop geld besparen door producten te printen in plaats van te kopen, zo stellen de wetenschappers in het blad Mechatronics. Zelfs als de aanschafprijzen van de 3D-printer in ogenschouw worden genomen. Een opensource 3D-printer voor thuisgebruik kost tussen de 350 en 2000 dollar. Zelfs als een gezin maar twintig objecten per jaar print, kan het de printer er dus in enkele maanden tot enkele jaren tijd al uit hebben. De onderzoekers benadrukken dat ze in hun analyse enkel hele goedkope producten hebben meegenomen. Als mensen duurdere producten gaan printen, hebben ze de 3D-printer er vanzelfsprekend nog sneller uit.

Bouwen
Financieel is een 3D-printer dus steeds aantrekkelijker aan het worden. Maar is 3D-printen niet te ingewikkeld voor het gemiddelde gezin? 3D-printen is inderdaad ietsje lastiger dan ‘gewoon printen’. “Maar je hoeft geen ingenieur of technicus te zijn om een 3D-printer te bouwen,” benadrukt onderzoeker Joshua Pearce. “Sommige printers kunnen binnen een half uur tijd worden opgezet en zelfs de RepRap – een opensource printer die u zelf uit geprinte onderdelen kunt opbouwen – kan door een handige doe-het-zelver in een weekendje worden gebouwd.”

De 3D-printer is dus klaar voor de grote doorbraak. En als die er komt, zal dat de wereld van de consument veranderen, zo voorspelt Pearce. Consumenten krijgen veel meer keuze en kunnen objecten op maat (laten) maken. Ook winkeliers kunnen er hun voordeel mee doen. Zij hoeven niet meer alles op voorraad te hebben, maar kunnen in plaats daarvan printen op verzoek. Dat zou betekenen dat er minder kapitaal nodig is om een winkel of bedrijf te starten.

Bronmateriaal

"Make It Yourself and Save—a Lot—with 3D Printers" - MTU.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Michigan Tech News.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd