2400 jaar oude Chinese soep ontdekt

Chinese archeologen hebben in een graf nabij de stad Xian een vat met de resten van soep gevonden. De restanten bevonden zich – samen met botten – in een bronzen vat. Door de oxidatie van het brons heeft het restje soep een groen kleurtje gekregen. In een tweede bronzen vat vonden de archeologen nog een geurloze vloeistof. Dit zou mogelijk wijn zijn.

De onderzoekers zijn in hun nopjes met de vondst. “De ontdekking is belangrijk voor de studie naar de eetgewoonten in de Periode van de Strijdende Staten (475-221 voor Christus, red.),” vertelt expert Liu Daiyun.

Wijn?
Van wie het graf is waarin de ontdekkingen werden gedaan, is onduidelijk. Mogelijk ligt er een landheer of een militair met een hoge rang begraven.

Terracottaleger
De soep, de botten en de andere vloeistof werden nabij Xian gevonden. Hier ontdekten de onderzoekers eerder ook al het beroemde terracottaleger. Xian was zo’n 1100 jaar lang de hoofdstad van China en de eerste keizer van het rijk ligt hier begraven.

De onderzoekers hopen in de toekomst de ingrediënten van de soep te achterhalen. Ook willen ze vaststellen of de tweede vloeistof werkelijk wijn is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd