Middelbare school is goed voor 762.868 ontmoetingen per dag

Wetenschappers hebben leerlingen en docenten van een middelbare school gedurende één dag gevolgd. Ze wilden zien met hoeveel mensen zij in aanraking kwamen en een beter beeld krijgen van hoe ziektes zich verspreiden. Uit de studie blijkt dat tientallen docenten en honderden leerlingen samen dagelijks goed zijn voor zo’n 762.868 ontmoetingen. Dat is veel meer dan gedacht.

De onderzoekers gaven elke leerling en docent een kastje mee. Dit kastje registreerde ‘ontmoetingen’. Nu moet u de term ontmoetingen niet te letterlijk nemen: ook wanneer studenten op drie meter afstand of minder van elkaar stonden, gold dat als een ontmoeting. Uit eerdere studies bleek namelijk dat slijm of snot met daarin griepbacillen maximaal drie meter kan reizen.

Verbazingwekkend
“Het was duidelijk dat er een hoop interacties gaande waren,” vertelt onderzoeker Marcel Salathe. “Maar de klinkklare cijfers zijn verbazingwekkend.”

Verbinding
De studie kan helpen om epidemieën zoals de griep te stoppen. “Een school verbindt een hele gemeenschap,” legt Salathe uit. Wanneer één van de leerlingen griep heeft en een andere leerling besmet, geeft deze leerling het door aan diens ouders, broers en zussen en de mensen die die gezinsleden weer tegenkomen.

WIST U DAT…

…steeds meer kinderen psychologische hulp nodig hebben?

Populair
De centrale vraag is natuurlijk: wie is verantwoordelijk voor de verspreiding van de bacillen? Mogelijk moet daarvoor aangeklopt worden bij de meest populaire leerling. Deze heeft de meeste ontmoetingen. Als die hypothese klopt, zou het afremmen van een epidemie relatief eenvoudig zijn. Men vaccineert gewoon de meest populaire jongens en meiden.

Model
Hoewel deze studie zich voornamelijk richtte op scholen, kunnen de gegevens heel goed gebruikt worden om de verspreiding van ziektes elders in kaart te brengen. Die modellen zouden vervolgens weer gebruikt kunnen worden om te zien hoe de griep reist. Wetenschappers kunnen overheden dan adviseren om bepaalde schakeltjes in het reisschema van de griep weg te nemen. Bijvoorbeeld door een bepaalde groep mensen te vaccineren of een school te sluiten.

In theorie is het een prima idee, maar de onderzoekers benadrukken dat er nog veel meer onderzoek moet worden gedaan om zo’n model kloppend te maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd