1500 jaar oude straat gevonden in Jeruzalem

Archeologen hebben in Jeruzalem een 1500 jaar oude straat gevonden. De weg zou ooit een bruisende verkeersader zijn geweest die door grote menigten christelijke pelgrims werd gebruikt; het stukje infrastructuur staat namelijk afgebeeld op een beroemde mozaïekkaart van het Heilige Land.

Het straatgedeelte werd aangetroffen tijdens werkzaamheden. De platte stenen die ooit de weg vormden, lagen zo’n 4,5 meter onder het hedendaagse straatniveau en zijn stuk voor stuk iets langer dan een meter.

De gevonden weg komt overeen met de straat die op de Madaba-kaart staat. De Madaba-kaart is opgebouwd uit mozaïeksteentje en vormt de vloer van een Byzantijnse kerk in Jordanië. Het is de oudste kaart van Jeruzalem die in de loop der tijden bewaard is gebleven. In de tijd van de Madaba-kaart gebruikten duizenden pelgrims de straat om Israël te bezoeken.

De opgraving heeft ook tot andere vondsten uit latere tijden geleid. Zo werd een stortbak van acht bij twaalf meter met een diepte van vijf meter gevonden. Ook munten, aardewerk en brons behoren tot de ontdekkingen.

Lang duurt de pret echter niet; de oude straat ligt onder één van de belangrijkste straten van Jeruzalem en zal binnen een paar weken tijd weer met grond moeten worden toegedekt.

De Madaba-kaart

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd