1 op 4000 rijden: wie wil dat nu niet?

  ecorunner

  Leuk speelgoed hoor, zo’n peperdure wagen met een achtcilinder, maar echt lekker doorrijden is het niet. Ieder uur sta je langs de kant van de snelweg om je lievelingetje bij te tanken. Overweeg je om een zuinige auto te kopen? Even wachten nog, want de kans is groot dat de auto van de toekomst nog vele malen zuiniger is.

  Het studententeam Eco-Runner Team Delft heeft een superzuinige auto ontwikkeld, die minstens 4000 kilometer op één liter rijdt. Dat is dezelfde afstand als dat Martijn Blikman gaat peddelen: van de Noordkaap tot Scheveningen.

  De Ecorunner V is de meest aerodynamische auto ter wereld. Deze bolide weegt slechts 39 kilo en wordt aangedreven door een extreem efficiënte brandstofcel op waterstof. Het vijftienkoppige studententeam van TU Delft hoopt dat deze auto de Shell Eco-marathon in en om Ahoy Rotterdam gaat winnen. Die wedstrijd vindt deze week plaats. “We hebben goede hoop (dat we de eerste plaats in het prototype-klassement gaan veroveren, red.), de testresultaten zijn veelbelovend”, vertelt teammanager Jim Hoogmoed.

  Lage luchtweerstand
  De Ecorunner V maakt een futuristische indruk en heeft een luchtweerstand die ongeveer zes keer zo laag is als die van een normale personenauto. Het nieuwe ontwerp moet ervoor zorgen dat het oude record – 3524 kilometer per liter – verbroken gaat worden. “Ieder opstaand randje brengt een enorme toename in luchtweerstand mee”, zegt Hoogmoed. “De luchtweerstand van een voertuig wordt door veel concurrenten onderschat.”

  Kom kijken
  De studenten zijn in totaal acht maanden bezig geweest met het ontwerpen en bouwen van hun superzuinige auto. De Shell Eco-marathon vindt plaats van 21 mei tot en met 24 mei en is gratis te bezoeken.

  Bronmateriaal

  Persbericht TU Delft & archief Scientias.nl

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd