Wetenschap wil het microbioom van je kat in kaart brengen

kat

Welke bacteriën leven in en op jouw kat? En wat zijn de positieve en negatieve eigenschappen van deze bacteriën? Wetenschappers starten binnenkort een uniek onderzoek, waarbij ze het microbioom van vele katten in kaart willen brengen. Jij kunt hen helpen!

Er is nog niet veel bekend naar het microbioom van katten. Er is immers nog nooit onderzoek gedaan naar alle bacteriën die in en op een kat leven. Tegenwoordig is het echter niet meer lastig om het DNA van een kat in kaart te brengen, waardoor ook bacteriën niet langer verborgen blijven.

De Amerikaanse onderzoekers hopen een aantal vragen te beantwoorden. Wat gebeurt er met bacteriën in een kat, wanneer de kat antibiotica krijgt? Is er een verschil tussen het microbioom van een actieve kat en dat van een luie kat? En wat voor invloed heeft voeding?

Jij kunt meehelpen. Op Kickstarter kun je het onderzoek steunen en jouw kat aanmelden. Je ontvangt dan een pakket met uitgebreide instructies, waarna je vervolgens weefsel afneemt bij jouw kat. De resultaten verschijnen later op een speciale website.

Burgerwetenschap
“Hoewel het idee voor dit project als een grap begon, is het de perfecte vorm van burgerwetenschap”, vindt onderzoeker Jonathan Eisen van de universiteit van Californië. “Het is voor ons moeilijk om aan geld voor dit onderzoek te komen, omdat wetenschappelijke instellingen liever investeren in onderzoek naar belangrijke ziekten, zoals kanker. Dankzij Kickstarter kunnen we gelukkig alsnog het onderzoek uitvoeren.”

Ook de leeuw doet mee
“We hebben er zin in om dit onderzoek te starten”, zegt wetenschapper Holly Ganz van de universiteit van Californië. “Wij willen ons de komende tien jaar focussen op het microbioom van de kat.” Op dit moment is het minimale bedrag om te starten al opgehaald, maar je kunt jouw kat alsnog aanmelden. Geen kat? Dan kun je alsnog meedoen en bijvoorbeeld een straatkat of een wilde kat (leeuw of cheetah) kiezen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd