Zwart gat eet equivalent van 100 triljoen hotdogs per minuut

zwartgat

Wetenschappers hebben een zwart gat ontdekt dat veel sneller eet dan voor mogelijk werd gehouden. Het zwarte gat verorbert elke minuut een massa die gelijk staat aan de massa van 100 miljard miljard hotdogs.

Het zwarte gat P13 viel astronomen direct op, omdat het aanzienlijk helderder is dan andere zwarte gaten. Maar in eerste instantie dachten de onderzoekers dat dat kwam doordat het zwarte gat simpelweg groter was dan andere, minder heldere zwarte gaten. “Men nam aan dat de maximale snelheid waarmee een zwart gat gas kan verorberen en licht kan produceren nauw samenhing met de grootte ervan,” legt onderzoeker Roberto Soria uit. “Dus het was logisch dat we dachten dat P13 groter was dan de gewone, minder heldere zwarte gaten die we in ons eigen sterrenstelsel, de Melkweg, zien.”

Maar toen onderzoekers de massa van P13 maten, kwamen ze voor een verrassing te staan. Het zwarte gat bleek – ondanks dat het een miljoen keer helderder was dan de zon – heel klein te zijn. Op dat moment realiseerden de onderzoekers dat dit zwarte gat veel meer materie verorberde dan mogelijk werd geacht. “Er is geen strikte grens, zoals we dachten, zwarte gaten kunnen meer gas consumeren en meer licht produceren.”

P13 bevindt zich op zo’n 12 miljoen lichtjaar van de aarde en draait om een ster die twintig keer zwaarder is dan onze zon. Het zwarte gat blijkt een massa te hebben die vergelijkbaar is met minder dan vijftien keer de massa van onze zon. Per minuut werkt het zwarte gat desalniettemin een massa naar binnen die vergelijkbaar is met 100 miljard miljard hotdogs. Soria vergelijkt het zwarte gat dan ook met de hotdog etende legende Takeru Kobayashi (1,73 meter lang, 58 kilo zwaar, at Kobayashi al eens 50 hotdogs in twaalf minuten). “Zoals hij ons liet zien, doet omvang er in de wereld van competitief eten niet toe en zelfs kleine zwarte gaten kunnen soms met een uitzonderlijke snelheid gas eten.”

Bronmateriaal

"Hungry black hole eats faster than thought possible" - ICRAR.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Tom Russell (ICRAR).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd