Man beoordeelt kunstwerk heel anders dan vrouw dat doet

  kunst

  Er zijn grote verschillen tussen hoe mannen en hoe vrouwen kunst beoordelen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Mannen vinden een authentieke kunstenaar belangrijk, vrouwen richten zich meer op het kunstwerk zelf.

  De onderzoekers verzamelden 518 proefpersonen en lieten ze naar twee onbekende schilderijen kijken. Elk schilderij ging vergezeld door een verzonnen biografie van de schilder. Sommige proefpersonen lazen een biografie die de nadruk legde op de authenticiteit van de schilder: de biografie vertelde dat de schilder al zijn leven lang schilderde en unieke schilderijen maakte. Andere proefpersonen lazen een biografie die stelde dat de schilder heel ‘gewoon’ was en nog maar net begonnen was met schilderen.

  Authentiek
  Uit het onderzoek blijkt dat mensen veel positiever waren over de kunstenaar en het kunstwerk wanneer de schilder als authentiek te boek stond. Mensen waren in dat geval sneller geneigd om het schilderij te kopen en een hogere prijs voor het schilderij te betalen.

  Doorslaggevende factoren
  Hoewel authenticiteit dus belangrijk was, was het niet voor alle mensen even belangrijk. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat voor mannen authenticiteit de doorslaggevende factor was wanneer ze kunst moesten beoordelen. Vrouwen namen de authenticiteit van de kunstenaar ook wel mee in hun oordeel, maar de doorslaggevende factor was het kunstwerk zelf. “Vrouwen zijn meer bereid om door een lastig proces te gaan waarin ze het kunstwerk zelf evalueren, terwijl mannen geneigd zijn om te zeggen: ‘Deze vent is een groot kunstenaar, dus ik koop zijn kunst’,” vertelt onderzoeker Stephanie Mangus.

  Het onderzoek is interessant voor kunstenaars (in de breedste zin van het woord). Veel kunstenaars zijn namelijk geneigd hun kunst op de voorgrond te plaatsen en hun eigen verhaal voor zich te houden. Dit onderzoek suggereert dat het belangrijk is dat deze kunstenaars zichzelf ook in de markt zetten en daarbij een beeld van zichzelf schetsen waarin hun authenticiteit en passie centraal staat. Het zou de verkoop goed kunnen doen. En ook kunstkopers kunnen hun voordeel doen met dit onderzoek. “Iets weten over de kunstenaar en weten dat de kunstenaar authentiek is, kan de kans dat je een waardeloos kunststuk koopt, verkleinen.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd