Zuid-Korea lanceert opnieuw een satelliet

Zuid-Korea gaat haar tweede raket lanceren. Het is de bedoeling dat de Naro-1, de eerste Zuid-Koreaanse draagraket, een onderzoekssatelliet in een baan om de aarde brengt. De veiligheidsmaatregelen zijn hoog door de spanningen tussen Noord en Zuid-Korea.

In augustus van vorig jaar werd al eerder een poging ondernomen om de raket te lanceren, maar die mislukte. De raket verbrandde kort daarna waarschijnlijk in de dampkring. Vermoedelijk was de satelliet te hoog uitgezet.

Vanwege de spanningen tussen Noord en Zuid-Korea zijn de veiligheidsmaatregelen op de ruimtebasis, die gelegen is op een eiland voor de zuidkust van Zuid-Korea, streng aangescherpt. De overheid beschuldigt het noorden ervan enkele maanden eerder een marineschip te hebben getorpedeerd. Daarbij kwamen 46 bemanningsleden om het leven.

De lancering zorgt dan ook voor veel ongerustheid. Onlangs lanceerde Noord-Korea namelijk ook haar eerste raket. Volgens Noord-Korea betrof het een communicatiesatelliet, maar westerse regeringen vermoeden dat het in werkelijkheid ging om een militaire langeafstandsraket.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd