“Lek Golf van Mexico bijna onder controle”

Het afgelopen etmaal ving BP bijna 15.000 olievaten op uit de lekkende bron in de Golf van Mexico. Volgens de NOAA, de overheidsdienst die gaat over het beheer van de zeeën, is er onder de zeespiegel in de Golf nog maar weinig olie te vinden. Toch moet er nog veel gebeuren om alle olie uit de zee te filteren.

Vorige week plaatste BP een kap over het lekkende boorgat op de zeebodem. Die operatie lukte maar ten dele, want volgens officiële schattingen zouden er nog steeds 12.000 tot 19.000 vaten olie per dag in zee stromen. De opgevangen olie werd naar het oppervlak geleid en verwerkt. Eén vat bevat 159 liter olie.

In april ontstond het olielek na het ontploffen van een door BP gehuurd booreiland. Een schatting concludeert dat er sindsdien meer dan 80 miljoen liter ruwe olie de zee is ingestroomd, waarmee het de ernstigste milieuramp in de geschiedenis van de Verenigde Staten is geworden.

Obama
President Barack Obama heeft ondertussen spijt betuigd. “Als u zich afvraagt wie verantwoordelijk is, dan neem ik die verantwoordelijkheid op me”, concludeerde Obama tijdens een nieuwsconferentie. “Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat alles gedaan wordt om het lek te dichten. Dit betekent niet dat het makkelijk is of direct gebeurt. Maar ik verzeker u: de overheid is volop bezig. Ik ook.”

Golfoorlog
Het lek in de Golf van Mexico is nog niet de ergste olieramp ooit. De ergste olieramp in de geschiedenis van de mensheid vond plaats ten tijde van de Golfoorlog in 1991. Iraakse troepen pompten zes tot acht miljoen vaten olie in de Perzische Golf en staken dit aan, om zo het Amerikaanse leger tegen te houden.

Bronmateriaal

ANP

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd