Honden blijven dom door domesticatie

Kijkt uw hond glazig uit zijn ogen? Of snapt hij uw gebaar niet? Het is niet zo gek, want honden blijven dom door de mens. Honden zijn zo afhankelijk van mensen, dat ze niet slagen voor simpele intelligentietestjes, die wolven en wilde honden wel kunnen uitvoeren.

Wetenschappers denken dat honden minder gericht zijn op het oplossen van problemen, omdat dit dankzij de mens niet meer hoeft. Honden die dakloos zijn hebben daarom moeite om te overleven.

Tijdens een experiment gebruikten onderzoekers gedomesticeerde honden en dingo’s. Dingo’s zijn ook gedomesticeerde honden, maar moesten zich wel vele generaties lang aanpassen aan de Australische wildernis. Daarom hebben dingo’s nog veel ‘wilde’ eigenschappen en instincten.

Onderzoekers plaatsen een V-vormige transparante muur tussen de proefdieren en het voedsel. De dieren konden dankzij deuren het voedsel bereiken. Dingo’s waren in staat om in ongeveer twintig seconden het voedsel te vinden. Ze maakten slim gebruik van de deuren.

De gedomesticeerde honden keken verbaasd en snapten niets van de situatie. Ze krabden met hun poten tegen de transparante muur, probeerden te graven en begonnen zelfs te blaffen.

Hoewel sociale honden minder goed zijn in dit experiment, zijn ze op sommige gebieden beter dan de minder sociale wolven. Zo zijn gedomesticeerde honden in staat om met mensen te communiceren, om mensen als hulpmiddel te gebruiken en om van mensen te leren door observatie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd