Zonnepanelen houden het huis koel en warm

Zonnepanelen zorgen niet alleen voor duurzame energie, maar verlagen de energiebehoefte ook.

Nieuw onderzoek toont aan dat zonnepanelen ervoor zorgen dat het huis of kantoor waarop ze zich bevinden een stuk koeler blijft. Het resultaat: de airconditioning kan uit blijven of in ieder geval lager worden gezet. En wanneer het buiten koud is, zorgen de zonnepanelen dat de hitte in het gebouw blijft. Dus ook de verwarming draait minder uren.

Thermografie
Het is voor het eerst dat onderzoekers met zekerheid het koelende en verwarmende effect van zonnepanelen kunnen vaststellen. Ze deden dat met behulp van thermografie. Hierbij wordt de hitte letterlijk inzichtelijk gemaakt.

Hitte
De zonnepanelen vangen in de zomer de hitte op, waardoor deze niet door het dak kan dringen. De hitte die aan de zonnepanelen ontsnapt, wordt verwijderd door de wind die tussen het dak en de zonnepanelen waait. Panelen die schuin staan, maken de circulatie van wind nog gemakkelijker en daar is het koelende effect dus nog groter. De hoeveelheid hitte die het dak bereikt kan door zonnepanelen met 38 procent teruglopen.

Bovenaan staan zonnepanelen plat opgesteld. Daaronder panelen die ietsje schuin staan. De schuine panelen koelen het meest. Maar ook de panelen die plat staan, hebben een koelend effect. Afbeelding: Jacobs School of Engineering / UC San Diego.

Het koelende of verwarmende effect van de zonnepanelen kan een flinke bijdrage leveren en de hoeveelheid energie die mensen nodig hebben, verminderen. Met zonnepanelen worden dus eigenlijk twee vliegen in één klap geslagen, zo concluderen de onderzoekers.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Mike Baker (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd