Alle niet-Afrikanen zijn een beetje Neanderthaler

Mensen wier voorouders niet uit Afrika kwamen, hebben allemaal een genetisch stukje Neanderthaler in zich, zo blijkt.

Wetenschappers vermoeden al langer dat Neanderthalers en moderne mensen seks hebben gehad en samen nageslacht op de wereld hebben gezet. Deze resultaten bevestigen dat.

Chromosoom
De onderzoekers concluderen dat een deel van het menselijk X-chromosoom in mensen die van oorsprong niet uit Afrika komen, afkomstig is van Neanderthalers. Ze trekken die conclusie nadat ze het genoom van Neanderthalers naast dat van moderne mensen legden. Ze stuitten op den afwijkend stukje DNA dat zowel in moderne mensen (behalve die uit het Sub-Saharisch gebied) als in Neanderthalers terug te vinden was.

WIST U DAT…

…de meeste Neanderthalers rechtshandig waren?

Voorouder
De voorouder van de Neanderthaler ontstond in Afrika en evolueerde zich in landen als Spanje, Frankrijk, Rusland en Duitsland tot de Neanderthaler die wij kennen. Volgens de onderzoekers liepen de Neanderthalers en moderne mensen elkaar in het Midden Oosten tegen het lijf en vond daar ook de ‘vermenging’ plaats.

Met dit onderzoek komt een al heel stevig vermoeden vast te staan: de Neanderthaler en de moderne mens hadden seks en de bewijzen daarvan dragen alle niet-Afrikanen met zich mee. De onderzoekers vermoeden dat de vermenging van genen van de Neanderthaler en de moderne mens sterk in ons voordeel werkte. We kregen daardoor het beste van twee werelden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd