Zonne-energie is één van de duurzame oplossingen die de wereld moeten gaan redden en de Duitsers zijn er gek op. En dat enthousiasme is zorgelijk. De vele zonnepanelen zorgen voor een overload die er – als het zo doorgaat – op korte termijn voor kan zorgen dat onze oosterburen zonder energie komen te zitten doordat het energienet simpelweg crasht.
Zonne-energie kan zodra de zon gaat schijnen in enorme hoeveelheden ontstaan. Dat gebeurt meestal ’s middags en niet ’s avonds wanneer er juist veel behoefte is aan energie. Wanneer er teveel energie wordt geproduceerd, kan men de conventionele generatoren in de elektriciteitscentrales tijdelijk uitzetten. Maar als er heel veel energie wordt geproduceerd, kan zelfs het uitschakelen van al die generatoren het energienet niet redden, zo concludeert het hoofd van DENA, het Duitse energie agentschap.
Afkappen
Subsidies hebben de Duitse burger de afgelopen jaren aangemoedigd om zijn dak en tuin met zonnepanelen te behangen en dat doet onze oosterbuur gretig. “We moeten de installatie van nieuwe panelen afkappen,” meent een woordvoerder van DENA.
Bewust
De federatie die zich juist inzet voor zonnepanelen is het daar vanzelfsprekend niet mee eens. Maar het probleem lijkt een feit en toont aan wat er gebeurt wanneer we afhankelijk zijn van duurzame energie, maar daar eigenlijk nog niet klaar voor zijn. Tim Green van het Imperial College London ziet wel mogelijkheden. Mensen moeten zich volgens hem meer bewust worden van de energiepieken. Die treden ’s middags op, dus moet de middag gebruikt worden om die energie te verbruiken. Bijvoorbeeld door juist dan de elektrische auto op te laden.
Op lange termijn moet er zeker actie ondernomen worden, zo meent expert Tim Nuthall. En dat geldt niet alleen voor Duitsland, maar voor heel Europa. “In Europa heb je een netwerk nodig dat de balans zoekt tussen de zon in het zuiden en de wind in het noorden.”