Zonder stress naar je werk? Ga wandelen!

wandelen

Wetenschappers hebben uitgezocht wat de meest ontspannende manier is om naar je werk te gaan. Wandelaars blijken het vaakst ontspannen aan te komen, terwijl autorijden het meest stressvol is.

De onderzoekers van de McGill universiteit ondervroegen bijna 4.000 personen. Zij vergeleken wandelaars, gebruikers van het openbaar vervoer en automobilisten. Hoewel het in Montreal ijskoud kan zijn, scoorden wandelaars het beste. Op plek twee staan de reizigers met het openbaar vervoer. Zij geven overigens aan het meest te genieten van de wandeling van en naar het trein- of busstation.

Waarom is autorijden zo stressvol? Dit heeft te maken met onverwachte vertragingen. “Automobilisten moeten rekening houden met ruime marges, omdat zij minder controle hebben over hun reissnelheid dan voetgangers”, schrijven de wetenschappers in het paper. Een gemiddelde automobilist in Montreal houdt rekening met 21 extra minuten reistijd. Veel automobilisten geven aan niet te genieten van de reis. “Het enige goede aan de reis is aankomen op de bestemming”, concluderen velen.

En fietsen dan? Geen idee! Blijkbaar fietsen weinig mensen in Montreal naar hun werk, omdat de onderzoekers geen rekening hielden met deze doelgroep. In Nederland en België is fietsen veel populairder. Waarschijnlijk staat fietsen op één lijn met wandelen. Fietsers hebben namelijk meer controle over hun reistijd en daarnaast komen mensen al fietsend op de beste ideeën. Dit komt door het sportieve element. “We denken dat lichamelijke beweging goed is voor het vermogen tot flexibel denken,” vertelt onderzoeker Lorenza Colzato van de Universiteit Leiden. “Maar alleen als het lichaam eraan is gewend om actief te zijn. Anders gaat een groot deel van de energie die voor creatief denken is bestemd op aan het bewegen zelf.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd