Zon blaast krachtige plasmabel richting de aarde

De zon vertoonde gisteren een spectaculair schouwspel. Een C3-klasse zonnevlam rees op vanaf het zonoppervlak, terwijl tegelijkertijd een filament explodeerde. De perfecte timing van de uitbarsting van de zonnevlam en het filament is een hint dat de twee verbonden zijn met magnetische veldlijnen.

Een filament is een lange magnetische structuur, hoog boven het oppervlak van de zon. Een filament is gevuld met koud plasma. Omdat een filament kouder is dan de chromosfeer van de zon, ziet het er vanaf de aarde uit als een donkere slang op de zon.

Poollicht
De twee gebeurtenissen zorgden ervoor dat een grote magnetische plasmabel op dit moment door het zonnestelsel raast, op weg naar de aarde. De verwachting is dat de elektrisch geladen deeltjes op 3 augustus aankomen bij de aarde. Wanneer de deeltjes in botsing komen met de aardse atmosfeer, kan het zijn dat er spectaculair poollicht ontstaat. Dit poollicht is waarschijnlijk niet te zien vanuit Nederland en België.

Solar Dynamics observatorium
Verschillende zonneobservatoria houden de moederster van de aarde goed in de gaten. Het krachtigste zonneobservatorium is het nieuwe Solar Dynamics observatorium. Het observatorium maakt foto’s met een resolutie die tien keer scherper is dan de resolutie van HD-televisie’s. Het Solar Dynamics observatorium stuurt dagelijks net zoveel data als een half miljoen liedjes naar de aarde. Dat is ongeveer 150 miljoen bits per seconde, en dat dan 24 uur per dag en zeven dagen per week. Het observatorium verzamelt bijna vijftig keer zoveel wetenschappelijke data als andere missies in de historie van NASA.

Op de hoogte blijven?
Wie niets wil missen, kan de applicatie Sun 3D voor de iPhone gratis downloaden. Wanneer er sprake is van een bijzondere gebeurtenis, zoals een coronale massa-ejectie of de vorming van een grote groep zonnevlekken, dan krijgen gebruikers direct een bericht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd