Probleem met koelsysteem aan boord van ISS

Het koelsysteem aan boord van het internationale ruimtestation viel dit weekend uit. Dit systeem zorgt voor een aangename temperatuur in het ruimtestation. Volgens NASA zijn de drie Amerikanen en drie Russen, de huidige bewoners van het ISS, niet in gevaar.

Waarschijnlijk worden er deze week ruimtewandelingen georganiseerd om de problemen met het koelsysteem op te lossen. De veroorzaker is een kapotte ammoniakpomp, die koude ammoniak door de elektrische systemen van het ruimtestation pompt om oververhitting te voorkomen. NASA denkt dat er twee ruimtewandelingen nodig zijn om de ammoniakpomp te vervangen.

Gelukkig hangen er aan het buitenkant van het ruimtestation twee reserve-ammoniakpompen. Eén van deze twee zal gebruikt worden om de kapotte ammoniakpomp te vervangen.

Aan de buitenkant van het internationale ruimtestation zijn de temperatuurverschillen erg groot. In de zon is het 121 graden Celsius en in de schaduw -157 graden Celsius. Zonder het koelsysteem en verwante systemen is het in het internationale ruimtestation niet uit te houden. “Waarschijnlijk zou dan ergens in het midden van het ruimtestation een aangename temperatuur heersen, maar het is niet leuk om die plek te zoeken”, zegt een woordvoerder van NASA.

Het is dus logisch dat NASA het koelsysteem snel wil repareren. “Dit doen we zo snel mogelijk”, zegt NASA-woordvoerder Rob Navias. “Dit is niet iets wat we laten liggen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd