Madagascar en Everglades op rode lijst

UNESCO heeft het tropische regenwoud Atsinanana dat zich op Madagascar bevindt op de rode lijst gezet. Ook Everglades National Park in Florida is op verzoek van de Verenigde Staten aan de lijst toegevoegd. Beide gebieden behoren nu tot bedreigd werelderfgoed.

Door ontwikkelingen in Everglades National Park stroomt er minder water door het gebied. Het gaat om een afname van maar liefst zestig procent en dat is foute boel, zo meent UNESCO. Steeds meer zeedieren leggen er namelijk het loodje. Het is niet voor het eerst dat het park wordt bedreigd. In de periode tussen 1993 en 2007 stond het gebied ook al op de rode lijst. Dat had alles te maken met orkaan Andrew die grote delen van het park in puin had gelegd.

Ook in Madagaskar gaat het niet goed. Sinds de militaire coupe van vorig jaar hebben illegale stropers er vrij spel. En dat gaat ten koste van het Atsinanana-regenwoud. Het woud herbergt vele unieke diersoorten waaronder diverse primaten. Nu het woud op de rode lijst staat, hoopt UNESCO dat andere landen Madagaskar op diens verantwoordelijkheid zal wijzen.

De commissie van UNESCO heeft de afgelopen week diverse belangrijke besluiten genomen omtrent het werelderfgoed. Zo besloot de commissie om de Galapagoseilanden van de rode lijst te halen. Dat leidde tot veel kritiek: de eilanden zouden er nog niet klaar voor zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd