Zoektocht naar aliens in 100.000 sterrenstelsels levert niks op

sterrenstelsel1

Wetenschappers hebben in 100.000 sterrenstelsels gezocht naar sporen van intelligent buitenaards leven. En in geen enkel sterrenstelsel hebben ze een intelligente alien kunnen vinden.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad Astrophysical Journal. Ze maakten tijdens hun onderzoek gebruik van waarnemingen van ruimtetelescoop WISE.

Warmte
“Het idee achter ons onderzoek is dat als een geheel sterrenstelsel door een vergevorderde beschaving gekoloniseerd is, de energie die door de technologieën van deze beschaving geproduceerd wordt te detecteren moet zijn op de middel-infrarood golflengte,” vertelt onderzoeker Jason T. Wright. En laat dat nu precies de golflengte zijn waarop WISE onderzoek doet. “Of een geavanceerde beschaving nu grote hoeveelheden energie van de sterren in het sterrenstelsel gebruikt om computers aan te drijven, de ruimte te verkennen, te communiceren of iets te doen wat we ons nog niet voor kunnen stellen: we weten dat die energie vrijkomt in de vorm van warmte op de middel-infrarood golflengte,” stelt Wright. “Net zoals je computer warmte afgeeft wanneer deze aanstaat.”

Geen teken van intelligent leven
De onderzoekers doken in de enorme database die WISE inmiddels heeft voortgebracht en zochten daarin naar sterrenstelsels die te veel middel-infrarood straling uitzenden. Vervolgens selecteerden ze de 100.000 meest veelbelovende sterrenstelsels en bestudeerden deze. Zonder resultaat. “Onze resultaten wijzen erop dat van de 100.000 sterrenstelsels die WISE voldoende gedetailleerd heeft bestudeerd geen enkel sterrenstelsel op grote schaal door een buitenaardse beschaving die het grootste deel van het sterrenlicht in dat sterrenstelsel voor haar eigen doeleinden gebruikt, bewoond wordt.”

“Dus: of intelligente beschavingen bestaan niet of ze gebruiken nog niet genoeg energie om door ons opgemerkt te worden”

Bestaan ze wel?
De onderzoekers vinden de resultaten naar eigen zeggen desalniettemin heel interessant. “Deze sterrenstelsels zijn miljarden jaren oud, dus er is voldoende tijd verstreken om deze sterrenstelsels te vullen met buitenaardse beschavingen, als die bestaan. Dus: of ze bestaan niet of ze gebruiken nog niet genoeg energie om door ons opgemerkt te worden.”

Tijdens de zoektocht naar intelligent buitenaards leven zijn de onderzoekers tevens op een aantal interessante ontdekkingen gestuit. Zo ontdekten ze een heldere nevel rondom de ster 48 Librae en een cluster van objecten in een deel van de ruimte waar in zichtbaar licht niets te zien is. “Dit cluster is waarschijnlijk een groep heel jonge sterren die ontstaan in een niet eerder waargenomen moleculaire wolk,” stelt onderzoeker Matthew Povich. “En de nevel rond 48 Librae is waarschijnlijk toe te schrijven aan een enorme stofwolk rond de ster, maar beide fenomenen moeten nog nader bestudeerd worden.” Er is dus nog genoeg werk aan de winkel. En ook de zoektocht naar intelligent buitenaards leven wordt nog niet gestaakt, zo benadrukken de onderzoekers. “Dit is nog maar het begin,” stelt Wright. Hij benadrukt dat we geleidelijk aan steeds beter in staat zullen zijn om de warmte die geproduceerd wordt door natuurlijke processen te onderscheiden van de warmte die het resultaat is van buitenaardse beschavingen.

Bronmateriaal

"Search for advanced civilizations beyond Earth finds nothing obvious in 100,000 galaxies" - Penn State (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / WISE Team.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd