Ook chimpansees kijken wel eens te diep in het glaasje

chimpansee-drank

Chimpansees lijken een drankprobleem te hebben. Wetenschappers hebben verschillende primaten gespot, die met bladeren palmwijn achterover slaan.

Palmwijn is een alcoholische drank, die wordt gemaakt van het sap van verschillende soorten palmbomen. Het sap wordt opgeslagen in vaten, waar het zoete palmsap – door fermentatie – snel transformeert in sterke drank. Op de videobeelden is te zien hoe wilde chimpansees in het dorpje Bossou (Guinea) palmwijn van de inwoners stelen.

De chimpansees gebruiken geen wijnglas om de palmwijn te nuttigen. Ook komt er geen rietje aan te pas. De apen kauwen op enkele bladeren, waardoor er een soort papje van blad ontstaat. Vervolgens dippen ze deze ‘spons’ in de vaten met palmwijn. Hierna stoppen ze het papje in hun mond en zuigen ze de wijn op. In totaal hebben de onderzoekers 51 voorbeelden gezien van 13 chimpansees die bladeren gebruiken om de palmwijn op te drinken.

“Het is fascinerend om dit gedrag te observeren”, zegt onderzoeker Kimberley Hockings van de Oxford Brookes universiteit. “De apen weten hoe ze bepaalde tools moeten inzetten om een nieuwe drank te proberen: palmwijn. We verbazen ons continu weer over de vindingrijkheid van deze primaten.”

Deze aap moet naar AA
Het alcoholpercentage van palmwijn loopt tijdens het fermenteren op en bereikt al snel een percentage van zes tot zeven procent. De chimpansees drinken gemiddeld een liter palmwijn per keer. Eén chimpansee kwam maar liefst veertien keer terug om palmwijn te drinken. Deze aap is daarmee waarschijnlijk de eerste alcoholverslaafde onder chimpansees. Hockings en haar collega’s willen in de toekomst apen laten kiezen tussen een alcoholische en een niet-alcoholische drank. De onderzoekers weten namelijk niet zeker of de primaten graag alcohol drinken of dat de apen de wijn drinken omdat het voor het oprapen ligt.

Andere dieren
Overigens zijn apen en mensen niet de enige wezens die wel eens dronken worden. Op het internet staan vele filmpjes van dieren die dronken worden door het eten van gefermenteerd fruit. Zo is de vrucht van de Marula of Olifantenboom een ware delicatesse onder diverse Afrikaanse fijnproevers (zie onderstaand filmpje).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd