Zeven miljard mensen in 2011

Iedere minuut worden er op aarde 267 mensen geboren, terwijl er 108 mensen sterven. Het ziet ernaar uit dat de aarde in 2011 een huis is voor meer dan zeven miljard mensen. Dit berekende het Population Reference Bureau. In 2050 passeren we de grens van negen miljard.

Rijkere landen – zoals Nederland en België – kampen niet met hoge geboortecijfers, maar vooral met ouderen die vergrijzen. In arme landen is nauwelijks sprake van vergrijzing, maar worden veel kinderen geboren. William P. Butz, president van het Population Reference Bureau, vindt dit zorgelijk. “Ontwikkelingslanden krijgen er jaarlijks tachtig miljoen inwoners bij. In de armste landen worden ieder jaar twintig miljoen kinderen geboren. Zij verergeren armoede en bedreigen het milieu.”

Over veertig jaar leven er twee keer zoveel mensen in Afrika: 2,1 miljard. In Azië komen er 1,3 miljard mensen bij. In 2050 staan Rusland en Japan niet meer in de top tien van landen met de meeste inwoners. Hun plaatsen zijn dan ingenomen door Ethiopië en Kongo.

In Europa zullen de bevolkingscijfers de komende tientallen jaren dalen. Het afgelopen jaar kreeg de Europese Unie er 1,4 miljoen nieuwe inwoners bij, waarvan 900.000 immigranten. De verwachting is dat er over vijf jaar meer mensen sterven in de EU, dan dat er geboren worden. Deze trend is nu al zichtbaar in Bulgarije, Hongarije en Letland.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd