Zelfs heel onschuldige aanraking warmt uw gezicht al op

Wetenschappers hebben ontdekt dat de temperatuur van ons gezicht al bij hele onschuldige sociale interacties oploopt.

Blozen doen we allemaal wel eens. Als we iemand zien waar we een oogje op hebben, bijvoorbeeld. Of als we iets doms zeggen. Maar nieuw onderzoek toont aan dat er ook bij onschuldige sociale interacties – zoals een aanraking – al iets in ons gezicht gebeurt. De temperatuur stijgt licht.

Experiment
Dat schrijven onderzoekers in het blad Biology Letters. De wetenschappers baseren die conclusie op experimenten. Ze verzamelen een aantal proefpersonen. Met behulp van infraroodbeelden werd de temperatuur van het gezicht en veranderingen daarin bestudeerd. De proefpersonen werden geconfronteerd met andere mensen. Soms waren deze mensen van hetzelfde geslacht. Soms van het tegenovergestelde geslacht. De proefpersonen moesten deze mensen aanraken. Soms ‘intiem’: in het gezicht of de borst. Soms minder intiem: bij de arm of hand.

WIST U DAT…

…mannen met een gezonde huid aantrekkelijker zijn?

Resultaten
De temperatuur van de gezichtshuid steeg wanneer de proefpersonen in contact kwamen met de borst of het gezicht van de ander. Wanneer de ander van het andere geslacht was, steeg die temperatuur nog sterker. Maar ook een onschuldige aanraking van een hand of arm, zorgde er al voor dat de temperatuur steeg. De resultaten laten zien dat veranderingen van de temperatuur van de huid een gedetailleerd beeld geven van de opwinding die mensen tijdens contact met anderen ervaren, zo concluderen de onderzoekers.

Grote vraag is natuurlijk of anderen die lichte temperatuurstijging op een of andere manier kunnen waarnemen. “Omdat de temperatuurveranderingen het resultaat zijn van veranderingen in de bloedstroom, kunnen ze zichtbaar zijn middels veranderingen in huidskleur,” zo schrijven de onderzoekers. “Kleine toenames in de roodheid van de gezichshuid worden als aantrekkelijker gezien, dus het kan zijn dat veranderingen in de temperatuur invloed hebben op de aantrekkelijkheid, ook al moet nog worden vastgesteld of de veranderingen in huidstemperatuur die we hier hebben waargenomen (na onschuldige aanrakingen, red.) waarneembaar zijn.” En als ze waarneembaar zijn, blijft er nog een belangrijke vraag over. Namelijk: veranderen we ons gedrag wanneer we zien dat het gezicht van iemand anders na een onschuldige aanraking ietsje roder wordt?

Bronmateriaal

"Hot or not? Thermal reactions to social contact" - Biology Letters
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Josep Ma. Rosell (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd