Zelfportret van Rembrandt ontdekt in Groot-Brittannië

rembrandt

Experts hebben in Groot-Brittannië een zelfportret van de beroemde schilder Rembrandt van Rijn ontdekt. Lang werd gedacht dat het schilderij door een leerling van Rembrandt geschilderd werd, maar nieuw onderzoek wijst nu uit dat het tot echt van de hand van Rembrandt is.

De Nederlandse kunsthistoricus Ernst van de Wetering stelt – na een grondig onderzoek – dat het schilderij van de hand van Rembrandt is. Dat het lang werd aangezien als een werk van één van de leerlingen van Rembrandt, is echter niet zo verbazingwekkend, zo legt hij uit. “Ons team bestudeerde dit zelfportret in 1968 voor het laatst en op basis van wat we toen van Rembrandts stijl wisten, besloten we dat het waarschijnlijk door één van zijn leerlingen geschilderd was. Maar de afgelopen 45 jaar hebben we meer kennis over Rembrandts zelfportretten en de fluctuaties in zijn stijl verkregen.”

Het schilderij. Foto: National Trust.
Het schilderij. Foto: National Trust.
Met eigen ogen
In 2005 bedacht Van de Wetering al dat het schilderij mogelijk toch door Rembrandt zelf geschilderd was. Hij baseerde dat vermoeden op indirect bewijs. “Om zeker te zijn moest ik het schilderij met eigen ogen zien.” En dat is nu gebeurd. En op basis van zijn onderzoek kan Van de Wetering nu stellen dat het schilderij echt door Rembrandt geschilderd is.

Over het schilderij
Het schilderij in kwestie is 91 bij 72 centimeter groot en laat Rembrandt zelf zien. De schilder draagt een zwarte muts met daarop twee veren en een korte zwarte cape. De waarde van het schilderij wordt geschat op zo’n 23 miljoen euro.

Het schilderij is in het bezit van het Britse National Trust. De organisatie bezit 13.500 schilderijen, waaronder slechts één Rembrandt: dit zelfportret.

Bronmateriaal

"Expert confirms painting is a Rembrandt" - Nationaltrust.org.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steve Haywood (via Nationaltrust.org.uk).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd