Wetenschappers hebben in een 4,5 miljard jaar oude meteoriet één van de eerste mineralen in het zonnestelsel ontdekt.
Het mineraal heet krotite en is nog nooit in de natuur aangetroffen. Wel hebben mensen het eens vervaardigd. “Dit is een (mineraal, red.) dat nog nooit in de natuur is gezien totdat we het hier vonden,” stelt onderzoeker Anthony Kampf.
Meteoriet
Het mineraal werd aangetroffen in een 4,5 miljard jaar oude meteoriet die in het noordwesten van Afrika naar beneden stortte. De meteoriet is waarschijnlijk een restant van de eerste bouwstenen van de planeten.
WIST U DAT…
Flinke temperatuur
Het mineraal bestaat uit calcium, aluminium en zuurstof. Er is een temperatuur van 1500 graden Celsius nodig om het materiaal te vormen. Dat wijst erop dat het mineraal tot stand kwam in de tijd dat ook de aarde gevormd werd. Het feit dat krotite bij zulke hoge temperaturen en zo’n lage druk tot stand kwam, suggereert dat het één van de eerste mineralen is die in het zonnestelsel gevormd werd. Door dit mineraal – en andere mineralen uit deze tijd – te bestuderen hopen de wetenschappers een beter beeld te krijgen van de oorsprong van het zonnestelsel.
Nieuw
Naast krotite bevatte de meteoriet nog zo’n acht mineralen. Eén daarvan is helemaal nieuw voor de wetenschap.
Het volledige onderzoek is binnenkort terug te vinden in het blad American Mineralogist.
De bovenstaande foto laat het mineraal zien. Het zijn de zwarte ‘aderen’. Foto: Chi Ma.