Maan is wellicht véél jonger dan gedacht

Nieuw onderzoek wijst erop dat de maan tot wel 200 miljoen jaar jonger is dan wetenschappers altijd aannamen.

Die conclusie trekken wetenschappers na een analyse van een steen. De steen in kwestie stamt hoogstwaarschijnlijk uit de tijd dat de maan tot stand kwam. De analyse laat zien dat deze steen ‘slechts’ 4,36 miljard jaar oud was. Dat is veel jonger dan gedacht.

WIST U DAT…

…de maan mogelijk helemaal niet nodig was voor leven op aarde?

Op zijn kop
Het zet alle wetenschappelijke theorieën even op zijn kop. Want deze conclusies kunnen op twee manieren worden uitgelegd. Of de maan is veel later dan gedacht ‘gestold’ of de maan is anders tot stand gekomen dan gedacht.

Hoe zat het ook alweer?
Wetenschappers gaan ervanuit dat de maan ontstond toen de aarde botste met een ander groot hemellichaam. Gesmolten puin dat bij die botsing vrijkwam, vormde de maan. Het duurde nog zeker honderd miljoen jaar voordat het gesmolten puin hard was geworden.

Mineralen
Toen de maan nog niet ‘gestold’ was, ontstonden in het vloeibare puin mineralen. Sommige mineralen waren heel licht en dreven naar het oppervlak van het vloeibare puin. Deze mineralen stolden als laatste en geven dus een goed idee van hoe oud de maan (als gestold hemellichaam) nu precies is. De onderzoekers zijn er met nieuwe technieken nu in geslaagd om zo’n lichtgewicht mineraal – plagioklaas – te dateren. Dat dat andere cijfers oplevert dan verwacht, kan twee dingen betekenen. “De uitzonderlijk jonge leeftijd van dit gesteente betekent dat de maan veel later stolde dan gedacht of dat we ons beeld van de geschiedenis van de maan moeten bijstellen,” zo vat onderzoeker Richard Carlson de implicaties van zijn studie samen.

WIST U DAT…

…zich op de achterkant van de maan ook vulkanen bevinden?

Overtuigd
Lang niet alle onderzoekers zijn even overtuigd dat de maan zo jong is. Sommigen stellen dat het mineraal in kwestie mogelijk nog een keer gesmolten is nadat de maan al gestold was.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Nature.

Bronmateriaal

"Moon may be 200 million years younger than thought" - Newscientist.com
De foto in dit artikel is gemaakt door Knuwu (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd