Windmolenpark in Noordzee doet fauna goed

Een nieuw onderzoek wijst erop dat een windmolenpark in de Noordzee geen negatieve gevolgen heeft voor de fauna.

Sterker nog: het lijkt erop dat een windmolenpark de dieren in het gebied juist goed doet. De plaats waar de windmolens staan, is niet langer bevaarbaar. Hierdoor is het eigenlijk een oase van rust voor de dieren: een nieuw leefgebied waar ze zich helemaal kunnen ontplooien. De kans is groot dat dat de biodiversiteit ten goede komt. Dat stellen onderzoekers van de Wageningen University. Zij keken welke gevolgen een windmolenpark voor de kust van Egmond aan Zee op dieren zou hebben.

Geen hinder
Bodemdieren blijken – zeker de eerste jaren – geen hinder van de windmolens te ondervinden. En vissen zien het park zelfs als een toevluchtsoord. Sommige vogels moeten er niets van hebben en mijden het park, maar er zijn ook vogels – zoals bijvoorbeeld meeuwen en aalscholvers – die er graag vertoeven.

WIST U DAT…

…windmolens mogelijk de verkeerde kleur hebben?

Botsing
Het zou kunnen dat vogels in botsing komen met de windmolens. Maar waarnemingen wijzen erop dat het aantal vogels dat hierdoor sneuvelt, beperkt is.

Aanleg
De onderzoekers erkennen dat de aanleg van een windmolenpark – met veel lawaai – dieren stoort. Maar zodra het park er eenmaal is, valt het alles mee. De wetenschappers hadden verwacht dat de palen en stenen en draaiende windmolens de dieren zouden hinderen, maar dat valt wel mee. Ze concluderen dat een windmolenpark simpelweg een nieuw leefgebied voor de dieren gaat vormen.

Dat wil echter niet zeggen dat de aanleg van een windmolenpark altijd en overal een goede zaak is. De wetenschappers concluderen dat de locatie van het park en de diepte van de zee invloed hebben op de effecten van de aanleg. De Noordzee is een drukke zee en dan is zo’n rustig windmolenpark voor de dieren heel fijn. Het ecosysteem van de dieren is hier bovendien al verstoord en de windmolens hebben in zo’n situatie geen al te grote invloed. Maar in onaangetaste gebieden is dat anders. Bij de keuze van een locatie voor zo’n windmolenpark moet daar rekening met gehouden worden. Als die locatie heel slim gekozen wordt, kunnen de negatieve effecten meevallen.

Bronmateriaal

Persbericht IMARES
Bovenstaande foto is gemaakt door K Ali (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd