‘Vroege roker heeft grotere kans op kanker’

Mensen die direct nadat ze opstaan een sigaret opsteken, hebben mogelijk een grotere kans op long-, hoofd- en nekkanker.

Roken vergroot de kans op kanker. Maar lang niet alle rokers krijgen de ziekte ook daadwerkelijk. Onderzoeker Joshua Muscat vroeg zich af hoe dat kon. Hij vermoedde dat afhankelijkheid van nicotine er iets met te maken had.

Experiment
Hij vroeg zich af of het mogelijk was om vast te stellen hoe afhankelijk mensen van nicotine waren door te kijken naar het moment waarop ze hun eerste sigaret opstaken. Hij verzamelde 4775 mensen met longkanker en 2835 gezonde mensen. Alle proefpersonen waren rokers. Hij stelde vast wanneer de proefpersonen hun eerste sigaret opstaken.

WIST U DAT…

…hersenen zich herstellen na het stoppen met roken?

Verband
Muscat stuitte op een opvallend verband. Mensen die 31 tot 60 minuten nadat ze wakker werden een sigaret opstaken, hadden een 1,31 keer grotere kans op longkanker in vergelijking met mensen die pas een uur nadat ze wakker werden een sigaretje rookten. De kans op kanker in het hoofd of de nek was 1,42 keer groter. Voor de mensen die binnen een half uur na het ontwaken een sigaretje rookten was dat 1,79 keer meer kans op longkanker en 1,59 keer meer kans op kanker in het hoofd of de nek.

Verslaafd
Het onderzoek wijst erop dat de behoefte om direct na het wakker worden te roken van invloed is op de kans dat mensen kanker krijgen. “Deze rokers hebben meer nicotine en mogelijk andere giftige stoffen uit tabak in hun bloed,” stelt Muscat. “En zij kunnen wel eens sterker verslaafd zijn dan rokers die wakker worden en het roken een half uur of meer uitstellen. Het kan een combinatie zijn van genetische en persoonlijke factoren die ervoor zorgt dat mensen afhankelijker zijn van nicotine.”

Volgens de onderzoekers is het verstandig om vooral mensen die kort nadat ze wakker worden een sigaret opsteken, te stimuleren om te stoppen. Zo kunnen een hoop gezondheidsklachten en kosten voorkomen worden.

Bronmateriaal

"Early morning smokers have increased risk of lung and head and neck cancers" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Andrew Magill (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd