“Wikipedia kan beter en interactiever”

De Vereniging Openbare Bibliotheken wil samen met Wikimedia een proef houden om te kijken hoe Wikipedia beter, betrouwbaarder en interactiever kan worden. Dat zegt directeur Kees Haman van de bibliotheek in Vlissingen zaterdag. Haman wil de informatie op de internetencyclopedie Wikipedia uitbreiden door boeken uit de bibliotheek als bron te gebruiken.

“Op die manier wordt de informatie die voor gebruikers beschikbaar wordt gesteld betrouwbaarder”, beweert Haman. “De boeken die als bron dienen zouden dan via de bibliotheken kunnen worden uitgeleend.”

De proef start in Vlissingen en moet het grote publiek laten zien dat Wikipedia zowel sterke als zwakke punten heeft. Haman: “We willen dolgraag de collectie van het Zeeuwse Martitiem muZEEum presenteren. Aan de desbetreffende pagina kunnen dan onderwerpen en objecten worden gelinkt die in het muZEEum te zien zijn. Het is ook de bedoeling dat gebruikers die informatie verbeteren of zelf teksten toevoegen.”

Het presenteren van de collectie via Wikipedia moet ervoor zorgen dat bibliotheken en musea meer bezoekers krijgen.

Al negen jaar online
Wikipedia kwam in 2001 online. In de encyclopedie kan iedereen pagina’s toevoegen en wijzigen, zowel wetenschappers als niet-wetenschappers. De encyclopedie is erg uitgebreid. De Engelstalige Wikipedia heeft op dit moment meer dan 3,2 miljoen contentpagina’s. Deze pagina’s zijn sinds de start van Wikipedia al bijna 400 miljoen keer gewijzigd.

Pagina’s
De Nederlandse Wikipedia heeft net als acht andere landen meer dan 500.000 artikelen. Toch komt de Nederlandstalige variant met bijna 640.000 artikelen niet in de buurt van de Engelse versie. Deze versie heeft al bijna 3,5 miljoen pagina’s.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd