Trainingscentrum voor astronauten in Lelystad?

Een ruimtevaartcentrum in de polder? Het klinkt gek, maar kan in de toekomst waarheid worden. De gemeente Lelystad onderzoekt of het mogelijk is om een ruimtevaartcentrum voor opleiding en educatie te starten bij Luchthaven Lelystad. “We willen onderzoeken of zo’n internationaal ruimtevaartcentrum haalbaar is”, zegt wethouder Ruud Luchtenveld. Op dit moment maakt de ruimtevaart een snelle ontwikkeling door en de vraag naar trainingscentra is groot.

De gemeente Lelystad participeert in een onderzoek van de International Space Transport Association (ISTA) naar de haalbaarheid om een ruimtevaartcentrum voor opleiding en educatie mogelijk te maken bij Luchthaven Lelystad. ISTA is een onafhankelijke internationale organisatie, die donderdag 16 september is opgericht om de regulering van de ruimte vorm te geven en via educatie en communicatie de commerciële ruimtevaart promoot.

Waarom Lelystad? Een betere vraag is: waarom niet? Lelystad ligt centraal, aan de rustige kant van de Randstad, heeft een goede infrastructuur en een eigen luchthaven. Lelystad is door haar centrale ligging uitermate geschikt voor zo’n ruimtevaartcentrum. “De luchthaven van Lelystad is voor toekomstige ruimtereizigers erg belangrijk,” legt Ronald Heister, directeur-generaal van ISTA, uit. “Een goede en snelle verbinding met andere luchthavens en spaceports is van belang als je ergens een ruimtevaartcentrum voor training en educatie wilt neerzetten.”

Ruimtevaart creëert veel werkgelegenheid. Toch wil de gemeente Lelystad eerst onderzoeken of de ontwikkeling van Lelystad als centrum van ruimtevaarteducatie en commerciële ruimtetechnologie haalbaar is en of het voldoende oplevert. De commerciële ruimtevaart levert volgens TNO op dit moment een jaaromzet van 120 miljard euro op. “Daar willen we als graag als stad en regio van mee profiteren”, zegt Luchtenveld. “Een opleidingscentrum voor bijvoorbeeld piloten en stewardessen en een trainingscentrum voor ruimtereizigers heeft een aantrekkende kracht op toeleveranciers, die dan ook weer zullen profiteren. Kortom, voor Lelystad kan dit veel bieden, maar de vraag is hoeveel en of het voor ons als stad en regio allemaal wel haalbaar is.”

Als het trainingscentrum er komt, wordt Lelystad de eerste locatie in Europa waar professionals en ruimtereizigers in de commerciële ruimtevaart getraind worden. Dit is uniek, weet directeur-generaal van ISTA Ronald Heister. “Het zou fantastisch zijn als we dit initiatief juist in Nederland kunnen realiseren. Als het trainingscentrum er eenmaal staat hoeven professionals en reizigers niet meer naar de Verenigde Staten.”

Bronmateriaal

ISTA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd