Mensen vinden het moeilijk om aantrekkelijke mensen te negeren. De voorkeur voor aantrekkelijkheid ligt verankerd in ons onderbewuste. Mooie mensen krijgen niet alleen meer aandacht, maar ook betere banen en hogere salarissen. Dit blijkt uit een promotieonderzoek van Matthijs van Leeuwen van de Radboud Universiteit.
Volgens sociaal psycholoog Van Leeuwen is positieve stereotypering een primitieve en automatische reactie, die diep ligt verankerd in het onderbewuste van mensen. Ook de manier waarop zij meeleven met iemand anders hangt af van diens aantrekkelijkheid. Mooi en een triest verhaal? Dan is het makkelijker om een schouder te vinden om op te huilen.
Algemene aantrekkelijkheid is mogelijk belangrijker dan seksuele voorkeur. Oftewel: een heteroseksuele man ziet liever een aantrekkelijke man dan een onaantrekkelijke vrouw. Ook vrouwen kijken liever naar aantrekkelijke vrouwen dan naar onaantrekkelijke mannen.
Eén geluk: lelijke eendjes kunnen compenseren. “Je kunt met uitstraling, kleding en houding veel compenseren”, zegt Van Leeuwen. “Kortom, laten we ophouden met doen alsof we boeken niet op hun kaft beoordelen.”
De bovenste drie vrouwen zijn knap, de onderste drie vrouwen lelijk. De afbeeldingen zijn gemaakt op een computer. Het zijn dus geen echte personen.