Oudste aandeel ter wereld verraadt armoede VOC

Een student van de universiteit in Utrecht is tijdens zijn onderzoek op een wel heel bijzondere ontdekking gestuit. Hij vond in het Westfries Archief het oudste aandeel ter wereld. Het gaat om een aandeel in de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Pieter Harmensz uit Enkhuizen kocht het aandeel op 9 september 1606 voor 150 gulden.

Het document werd eerder vanmiddag door de burgemeester van Enkhuizen, de directeur van het Westfries Archief en de vinder onthuld. De universiteit van Utrecht had de ontdekking eerder deze week al aangekondigd en sprak toen van een vondst die vergelijkbare vondsten overtrof en het beeld van de VOC als handelsonderneming zou veranderen.

Niet zo rijk
En daar valt niets op af te dingen. Het aandeel wijst erop dat de VOC in die tijd niet zo’n rijke organisatie was als wij vaak denken. Bovendien blijkt uit het aandeel dat Harmensz en dus ook alle andere aandeelhouders geen inspraak hadden in hoe alles geregeld moest worden. En ook dat is nieuwe informatie.

Duitser
Daar komt nog eens bij dat het VOC-document de boeken ingaat als het oudste aandeel ooit. Voorheen stond dat record op naam van Duitsers. Dit aandeel is echter drie weken ouder.

Bent u nieuwsgierig naar het oude papier? U kunt het vanaf vrijdag bezichtigen in het Westfries Museum in Hoorn.

Bronmateriaal

"Oudste aandeel ter wereld gevonden in Hoorn" - Trouw.nl
Persbericht Universiteit Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd