Wie beschermt de Jarawa-stam?

jarawaDe Jarawa-stam is in gevaar. Deze waarschuwing geeft Survival International, een beweging voor inheemse volksstammen. Sinds 1998 hebben de Jarawa weer contact met de buitenwereld. Stropers en toeristen maken dagelijks inbreuk op het land van de Jarawa. Stropers stelen dieren in het leefgebied van de stam en toeristen brengen ziektes met zich mee.

Het is belangrijk dat dit soort stammen beschermd worden. Vorig jaar stierf het laatste lid van de Bo-stam: Boa Sr. Zij was de laatste persoon die vloeiend de taal Bo sprak, de taal van de Andamanen. Op dit moment zijn er nog maar 52 mensen die één van de tien oude Andamaanse talen spreken.

Civileseren
De Jarawa-stam leeft op de Andamanen en bestaat uit 365 leden, maar dit kan drastisch afnemen. Zo riep India vorige maand op om de Jarawa te civiliseren. Daarnaast vindt het parlementslid van de Andamanen dat de illegale autoweg – die nu dwars door het regenwoud loopt – open moet blijven. Als deze weg open blijft, dan is het voor toeristen en stropers makkelijk om het gebied van de Jarawa-stam binnen te dringen.

Toerisme
Op dit moment wordt de Jarawa-stam dagelijks bezocht door circa 500 toeristen. In 1997 en 2006 werd leden van de stam getroffen door mazelen. Het is aannemelijk dat toeristen en/of stropers hiervoor verantwoordelijk waren.

Bescherming
“De Jarawa zijn perfect in staat om hun eigen toekomst te bepalen, zolang het bos waar zij afhankelijk van zijn, wordt beschermd en anderen niet voor hen bepalen hoe zij moeten leven”, zegt Sophie Grig van Survival International. “De geschiedenis heeft laten zien dat pogingen om ontwikkeling op te leggen aan inheemse volken en ze te verdrijven van hun land desastreuze gevolgen hebben.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd