‘Wetenschappers vinden lichaam Caravaggio’

Italiaanse wetenschappers beweren het stoffelijk overschot van Michelangelo Merisi – alias Caravaggio – te hebben gevonden. De kunstenaar overleed in 1610, maar verdween daarmee ook letterlijk van de aardbodem; zijn resten waren honderden jaren kwijt. Tot nu: exact 400 jaar na zijn dood.

De antropologen hebben de restanten van Caravaggio aan een DNA-test onderworpen en de resultaten daarvan vergeleken met die van familieleden. En dat leverde een match op. “Dus deze persoon komt waarschijnlijk uit dezelfde familiegroep als de tegenwoordig levende Merisi,” legt onderzoeker Giorgio Gruppioni uit.

Leeftijd
Uit een analyse van de botten blijkt dat deze op het tijdstip van overlijden zo’n 39 jaar oud waren. Dat komt overeen met wat we van Caravaggio weten. Ook de lengte van het lichaam klopt. Op basis van deze en aanvullende informatie denken de historici met zekerheid te kunnen stellen dat dit de resten van Caravaggio zijn.

Losbandig
Caravaggio is vooral bekend van zijn prachtige schilderkunst waarin de tegenstellingen tussen licht en donker – een techniek die ook wel clair-obscur wordt genoemd – centraal staan. Daarnaast staat de kunstenaar bekend om zijn losbandige leven. Zo zou hij een man vermoord hebben en met een prijs op zijn hoofd Rome zijn ontvlucht.

Dood
Over de dood van Caravaggio in 1610 doen zich vele verhalen de ronde. Zo zou hij vermoord zijn op een verlaten strand van Toscane of door een vreemde ziekte letterlijk ineengestort zijn. In 2001 vonden Italiaanse onderzoekers de overlijdensakte van Caravaggio. Die leidde hen vervolgens naar een Toscaanse begraafplaats, maar daar vonden ze niets. Vanaf dat moment gingen de onderzoekers ervan uit dat de Spanjaarden – die het gebied in 1610 beheersten – het stoffelijk overschot hadden verdonkeremaand en stiekem ergens anders hadden begraven. Ze wilden zo wellicht voorkomen dat iemand het lichaam en de waardevolle schilderijen van Caravaggio kon claimen.

Nu het lichaam toch eindelijk gevonden is, hopen wetenschappers dat ze Caravaggio een nieuwe rustplaats kunnen geven. De doodsoorzaak blijft ondertussen een mysterie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd