Wetenschappers vinden hartritme-gen

 GEZONDHEID  Het ritme van uw leven wordt bepaald door uw hart. Wetenschappers hebben het gen gevonden dat voor het hartritme zorgt. Deze ontdekking leidt mogelijk tot nieuwe medicijnen om hartaanvallen en -ziekten te voorkomen. Hart- en vaatziekten is met zeven miljoen doden per jaar de grootste doodsoorzaak ter wereld.

Miljoenen mensen sterven jaarlijks aan hartritmestoornissen, zoals ventrikelfibrilleren. Hierbij trekken alle spiervezels van de hartkamers samen, zodat er geen bloed meer rondpompt. Een slachtoffer verliest tien seconden na het ontstaan van het ventrikelfibrilleren het bewustzijn. Binnen vijf minuten treedt er onherstelbare hersenbeschadiging op.

Wetenschappers hebben nu het hartritme-gen gevonden dat elektrische signalen afgeeft. Deze elektrische signalen zorgen ervoor dat het hart gaat kloppen. Schade of mutaties van het gen – bekend als SCN10A – zorgen voor een verhoogd risico op een hartaanval.

In de toekomst wordt het gen nog beter onderzocht. Waarom is de één vatbaarder voor een hartaanval dan de ander? Ligt het aan het gen? Is het genetisch bepaald? “De resultaten zorgen ervoor dat we hartritmestoornissen in de toekomst beter kunnen voorspellen”, vertelt professor Jaspal Kooner van het Imperial College in Londen. Professor Peter Weissberg van de Britse hartstichting vindt de bevindingen “belangrijk en spannend.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd