Wetenschappers leren machine rapteksten schrijven

rapper

Worden de teksten van Nicki Minaj, Kayne West, Flo Rida en Iggy Azalea straks door computers geschreven? Wetenschappers ontdekken dat computers niet alleen rapnummers kunnen analyseren, maar ze ook kunnen schrijven.

Raps zijn ingewikkelde structuren van geluid (beats en achtergrondmuziek) en rijm. Doordat ze zo gestructureerd zijn, kunnen computers ze prima analyseren. Als computers rapnummers kunnen analyseren, kunnen ze dan ook zelf raps schrijven? Het werk van onder meer Eric Malmi aan de Universiteit van Aalto, in Finland, lijkt hier een bevestigend antwoord op te geven.

Algoritme
Malmi en zijn collega’s trainden een machine een algoritme te leren. De machine leerde regels in een rap te analyseren en zo andere regels in de rap te herkennen, die op dezelfde manier rijmden. Het uiteindelijke resultaat? Een algoritme dat net zoals mensen zelf rapteksten kan schrijven.

Rapnummers bevatten vaak verschillende vormen van rijmen. De meest voorkomende vorm is de manier van rijmen die rap tevens onderscheidt van ander poëzievormen. Deze rijmvorm wordt assonantie rijm genoemd. Rijmwoorden hebben dezelfde klinkers, zoals in de woorden ‘crazy’ en ‘baby’. Door deze zelfde klinkers hebben woorden dezelfde klanken. Malmi en zijn collega’s focusten zich op assonantie rijm, omdat deze het meeste voorkomt in rapmuziek. Hiernaast richtten zij zich op de structuur van de rijmen en leerden zij de machine dus ook regels en beats te onderscheiden.

De training
Meer dan 10.000 rapnummers van meer dan 100 rapartiesten werden gebruikt voor de training van de machine. De assonantie rijmen in deze nummers ontdekken is natuurlijk niet zo moeilijk, maar de woorden moesten eerst worden omgezet in de juiste klankbetekenis, die ook wel foneem wordt genoemd. Zo behoren de letters ‘b’ en ‘d’ tot dezelfde klanksoort. Na de conversie van de fonemen moest de machine alleen nog binnen de fonemen zoeken naar dezelfde klinkers. Hierna zocht de machine in voorgaande regels naar dezelfde klanken, waardoor het de zogenoemde ‘rijmdichtheid’ van de nummers kon registreren.

Malmi, E., Takala, P., et al. (2015). DopeLearning: A Computational Approach to Rap Lyrics Generation.
Malmi, E., Takala, P., et al. (2015). DopeLearning: A Computational Approach to Rap Lyrics Generation.

Volgens de machine is de rapper Inspectah Deck de beste rijmer. Hij had de hoogste ‘rijmdichtheid’ van menselijke rappers. Eminem, die altijd wel veel lijkt te rijmen, scoorde opvallend slecht bij de ranking van de machine. “Waarschijnlijk komt dit doordat hij veel woorden verbuigt, waardoor klanken veranderen, maar dus eigenlijk niet dezelfde klinkers hebben,” zeggen de wetenschappers. De ranking van de machine is hoe dan ook een interessante maatstaf voor de rijmkunst van rappers.

Raps schrijven
Malmi en zijn collega’s wilden de machine ook zelf teksten laten schrijven. De machine kreeg de opdracht om met zijn DeepBeat, het algoritme van de machine, regels van verschillende raps met elkaar te combineren en zo een nieuw rapnummer te schrijven. Door de woordanalyse was de machine in staat om regels uit te kiezen die ook echt over hetzelfde onderwerp gingen.

De rap van de machine, over liefde, kwam als volgt uit de machine:

For a chance at romance I would love to enhance
But everything I love has turned to a tedious task
One day we gonna have to leave our love in the past
I love my fans but no one ever puts a grasp
I love you momma I love my momma – I love you momma
And I would love to have a thing like you on my team you take care
I love it when it’s sunny Sonny girl you could be my Cher
I’m in a love affair I can’t share it ain’t fair
Haha I’m just playin’ ladies you know I love you.
I know my love is true and I know you love me too
Girl I’m down for whatever cause my love is true
This one goes to my man old dirty one love we be swigging brew
My brother I love you Be encouraged man And just know
When you done let me know cause my love make you be like WHOA
If I can’t do it for the love then do it I won’t
All I know is I love you too much to walk away though

Elke regel komt uit een ander rapnummer. De laatste is bijvoorbeeld van een nummer van Eminem. De rapmachine scoort door zijn DeepBeat aanzienlijk beter op rijmdichtheid dan iedere andere, echte rapper. “DeepBeat presteert 21% beter dan de beste rappers op het gebied van rijmlengte en de frequentie van rijmen,” zeggen de wetenschappers. Helaas schort het bij de machine wel nog aan het inhoudelijke verhaal, omdat het zich – tot nu toe – puur richt op de rijmkunst en –dichtheid. Maar wie weet, schakelen rappers in de toekomst een rapmachine in om hun teksten te schrijven.

Bronmateriaal

"DopeLearning: A Computational Approach to Rap Lyrics Generation" - Cornell University
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Circuito Fora do Eixo (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd