Paracetamol beïnvloedt testosteron van ongeboren jongens

Langdurig gebruik van paracetamol kan bij zwangere vrouwen de testosteronproductie van ongeboren jongens verlagen. Hierdoor hebben jongens verhoogde kans op verschillende reproductieve gezondheidsproblemen.

De veelgebruikte pijnstiller paracetamol wordt veel ingezet als middel bij koorts tijdens de zwangerschap. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat er een verband is tussen paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap en reproductieve gezondheidsproblemen bij jonge jongens. De nieuwe onderzoeksresultaten, die gepubliceerd zijn in wetenschapstijdschrift Science Translational Medicine, geven deels een verklaring voor deze gezondheidseffecten.

Testosteronproductie
Testosteron wordt bij jongens in de testikels geproduceerd. Het is cruciaal voor de gezondheid van de man op de langere termijn. Wanneer jongens in de baarmoeder verminderd testosteron aanmaken, hebben zij een verhoogde kans op onvruchtbaarheid, zaadbalkanker en niet ingedaalde zaadballen.

Wist je dat…

…enkele jaren geleden pas ontdekt werd hoe paracetamol pijn verzacht?

Het onderzoek
Om te achterhalen wat het effect van paracetamol is op de testosteronproductie, bestudeerden wetenschappers aan de Universiteit van Edinburgh muizen met geïmplanteerd menselijk zaadbalweefsel. De zaadbalweefselimplantaten kunnen tonen hoe zaadballen zich ontwikkelen en groeien tijdens de zwangerschap. De muizen kregen een dagelijkse dosis paracetamol toegediend gedurende 24 uur of zeven dagen. Vervolgens maten de wetenschappers de testosteronproductie in het menselijke zaadbalweefsel, één uur na de laatste dosis paracetamol. Wat bleek? De paracetamolbehandeling van 24 uur gaf geen effect, maar door de behandeling van zeven dagen nam de testosteronproductie met 45% af. “Dit onderzoek bevestigt dat langdurig gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap het risico op reproductieve afwijkingen bij jongensbaby’s verhoogd wordt,” zegt Dr. Rod Mitchell, klinisch onderzoeker aan de Universiteit van Edinburgh. “We raden zwangere vrouwen daarom aan om paracetamol te gebruiken in een zo laag mogelijke dosis en voor een zo kort mogelijke duur.”

Hoe het kan dat door langdurig gebruik van paracetamol de testosteronproductie afneemt, moet nog nader onderzocht worden.

Bronmateriaal

"Prolonged exposure to acetaminophen reduces testosterone production by the human fetal testis in a xenograft model" - Universiteit van Edinburgh
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door J.K. Kaliff (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd