Wetenschapper implanteert chip met computervirus

Onderzoeker Mark Gasson van de Universiteit van Reading plaatste een met een computervirus geïnfecteerde chip in zijn hand om het gevaar van technologische implantaten te bewijzen. Met de chip opent Gasson deuren en activeert hij zijn mobiele telefoon. Hij heeft de chip bewust geïnfecteerd met een computervirus, zodat hij kan onderzoeken of hij op die manier andere apparaten kan besmetten.

“Mensen met een geïmplanteerde chip die hetzelfde systeem gebruiken, kunnen mogelijk een potentieel gevaar vormen voor apparaten,” meldt BBC News. Zo zou het volgens de wetenschapper mogelijk zijn om met een geïnfecteerde chip andere apparaten te besmetten. Gasson publiceerde zijn bevindingen in het International Sympsium for Technology and Society in Australië.

“Met mijn geïnfecteerde chip kan ik het virus overdragen aan andere computersystemen die ik bedien met mijn implantaat,” aldus Gasson.

Kwestbaar
Met zijn experiment wil de onderzoeker aantonen dat medische implantaten ook kwetsbaar kunnen zijn voor computervirussen, zoals hoorapparaten en pacemakers. “De voordelen van dit soort technologieën brengen ook een aantal nadelen met zich mee,” zegt Gasson. “Er zullen ernstige veiligheidsproblemen ontstaan wanneer dit soort apparaten even geavanceerd worden als bijvoorbeeld mobiele telefoons. Het probleem zal zelfs nog groter worden, want ik geloof niet dat mensen alleen implantaten zullen gebruiken om medische redenen.”

Bronmateriaal

University of Reading

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd