Wetenschap: Oranje schopt het niet ver op het WK

voetbal

Oranje moet zijn eerste wedstrijd op het WK in Brazilië nog spelen, maar is nu al afgeschreven door wetenschappers. Brazilië wint het WK en Oranje valt in ieder geval voor de halve finale al af, zo stellen zij.

Die conclusie trekt onderzoeker Nicolas Scelles nadat hij meer dan 2800 voetbalwedstrijden die in de afgelopen drie jaar gespeeld werden, analyseerde. Hij hield tevens rekening met de prestaties van de landen op eerdere kampioenschappen en het aantal voetballers waar elk land uit kan kiezen en welk deel daarvan voor de tien meest waardevolle voetbalclubs ter wereld speelt. Ook de prestaties van elke coach werden in de berekeningen meegenomen.

Brazilië wint
“Ik weet natuurlijk niet zeker of het gaat gebeuren, maar volgens dit onderzoek wint Brazilië, weliswaar op de voet gevolgd door de rivaal Argentinië,” vertelt Scelles. In alle zes modellen die Scelles gebruikte, komt Brazilië als winnaar uit de bus.

“Vrijwel elk model spuugde de volgende halve finalisten uit: Brazilië, Duitsland, Argentinië en Spanje”

Wereldranglijst
De resultaten lijken wat vreemd als je de FIFA Wereldranglijst ernaast legt. Op basis daarvan is Spanje favoriet. Maar Scelles en zijn collega’s hechten niet zo’n waarde aan die ranglijst. “Wij keken naar een aantal variabelen (achttien om precies te zijn, red.) en modellen om de uitslag op een wetenschappelijkere manier te benaderen.” Vrijwel elk model spuugde de volgende halve finalisten uit: Brazilië, Duitsland, Argentinië en Spanje. Maar volgens ander modellen maakten ook Chili en Uruguay een kans op een plek in de halve finale.

Wat denken de Duitsers?
Scelles is overigens niet de enige wetenschapper die zich aan een voorspelling waagt. Ook Duitse onderzoekers doen een poging. Zij keken naar de marktwaarde van de verschillende voetbalspelers. Uit hun berekeningen blijkt dat Duitsland (marktwaarde: 562 miljoen euro) en Spanje (631 miljoen euro) tegenover elkaar in de finale komen te staan. Nederland (marktwaarde: 208 miljoen euro) zou volgens die voorspellingen de groepsfase overleven. Ook de Belgen gaan door (marktwaarde: 349 miljoen euro). Lang duurt het feestje echter niet. In de kwartfinale zou Nederland het afleggen tegen Brazilië (467,5 miljoen euro waard), terwijl de rode duivels een ontmoeting met Argentinië (392 miljoen euro) fataal wordt.

Afbeelding: Freie Universität Berlin.
Afbeelding: Freie Universität Berlin.

Kun je niet wachten om te zien wie het WK wint, maar twijfel je aan de voorspellingen van de onderzoekers? Misschien is de World Cup Simulator, ontwikkeld door onderzoekers van de Vrije Universiteit Berlijn dan iets voor je. De simulator speelt het WK virtueel, maar stelt jou in staat om de waarde die gehecht wordt aan variabelen (thuisvoordeel, FIFA Wereldranglijst, gemiddelde leeftijd van de voetballers, etc.) die invloed uitoefenen op de uitslag, aan te passen. Vervolgens rollen uit meer dan 10.000 simulaties de kansen dat elk land de kwartfinale, halve finale en finale haalt. En als je maar lang genoeg met die variabelen schuift, kan ook Nederland zomaar wereldkampioen worden!

Update 15 juli
Door de winst op Spanje veranderen de voorspellingen. Zo voorspelt dit model dat Nederland nu groepswinnaar wordt met 6,3 punten. Chili wordt tweede met 5,2 punten. Dit betekent dat Spanje de volgende ronde niet bereikt. De kans dat Oranje de kwartfinale haalt is op dit moment 25%. De kans dat de finale wordt bereikt is 5%. Mogelijk stijgen deze percentages naar de wedstrijd tegen Australië.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd