Wetenschap ontdekt recept van meezinghit

Altijd al een meezinghit willen schrijven? Onderzoekers kraken de ‘wetenschap’ erachter en benoemen de beste meezinghits ooit.

Wat maakt een lied nu tot een echte meezinger? Wetenschappers van de Goldsmith University beten zich in die vraag vast. Ze bestudeerden daartoe het gedrag van duizenden mensen terwijl deze meezongen met liedjes.

Het leidde tot een ‘recept’ voor meezinghits. Dat recept blijkt vier belangrijke ingrediënten te hebben. Ten eerste moet een liedje lange muzikale passages hebben. Hoe meer muziek een zanger tussen twee ademteugen door kan maken, hoe groter de kans dat het een meezinghit wordt. Nog zo’n belangrijk ingrediënt: modulaties. Ook mannelijke zangers en hoge mannelijke stemmen bleken belangrijk.

WIST U DAT…

Toen al die factoren duidelijk waren en de reacties van duizenden mensen op liedjes gepeild waren, waren de onderzoekers ook in staat om de beste meezinghit te benoemen. En dat is een klassieker. Eentje die we – natuurlijk – allemaal mee kunnen zingen: ‘We are the Champions’ van Queen. Op twee staat ‘YMCA’ van The Village People. Gevolgd door ‘Fat Lip’ van Sum 41, ‘The Final Countdown’ van Europe en ‘Monster’ van The Automatic. ‘Ruby’ van The Kaiser Chiefs staat op zes, ‘I’m Always Here’ van Jimi Jamison op zeven en ‘Brown Eyed Girl’ van Van Morrison op 8. ‘Teenage Dirtbag’ van Wheatus en ‘Livin’ on a Prayer’ van Bon Jovi sluiten de top tien af.

Bronmateriaal

"Psychologists uncover the secrets of the sing-along song" - Gold.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Carl Lender (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd