Wetenschap komt met transparante batterij

Transparante gadgets komen eraan: na het toetsenbord, het scherm en alle bedrading is nu ook een transparante batterij voorhanden.

Bellen met een telefoon die niemand ziet: wie wil dat nu niet? Wetenschappers lijken ervan overtuigd dat de transparante gadget – die ook nog eens op te rollen is – de toekomst is. In het verleden werden al transparante schermen, toetsenborden en bedrading ontwikkeld. Maar één ding zat de transparante gadget nog in de weg: de batterij.

Stroom
Het probleem is namelijk dat een transparante batterij – eigenlijk: een heel dunne batterij – onvoldoende stroom kan leveren om aan onze vraag naar energie te voldoen. Maar Amerikaanse wetenschappers hebben daar wat op bedacht. Ze ontwikkelden een raamwerk van elektroden, stopten het in een transparante gel en maakten het af met een laagje plastic. Doordat de elektroden heel smal zijn, zijn ze met het blote oog niet te zien. Het resultaat: een transparante batterij. Voor wie de gadget van de toekomst ook nog eens op wil rollen, is er goed nieuws. De gel zorgt ervoor dat de batterij heel flexibel is.

WIST U DAT…

…er ook gewerkt wordt aan een denkbeeldige GSM?

Dikker
De transparantie van de batterij is bovendien af te stellen. “Dus deze kan in principe zo transparant zijn als glas,” legt onderzoeker Yi Cui uit. Maar zo’n sterk transparante batterij heeft ook nadelen. Een transparantie van vijftig tot tachtig procent resulteert in een batterij die slechts een derde tot de helft van de energie kan leveren van ‘gewone’ batterijen. In de toekomst moet dat probleem wel op te lossen zijn. Bijvoorbeeld door de transparante batterij iets dikker te maken.

Voor wie zo’n transparante en flexibele gadget wel ziet zitten, is er goed nieuws. Volgens Cui zouden de eerste exemplaren binnen vier jaar toch wel op de markt moeten zijn.

Bronmateriaal

"Transparent battery makes see-through phones possible" - Newscientist.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door es:House (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd