Enorm beeld pronkte ooit in Machu Picchu

Wetenschappers hebben in brieven bewijs gevonden van het enorme, stenen beeld van een Inca-heerser dat hier ooit pronkte.

Machu Picchu is zonder enige twijfel één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen. Hiram Bingham ‘ontdekte’ de bijzondere locatie precies honderd jaar geleden en sindsdien is het een toeristische trekpleister.

Berns
Hoewel Bingham alle eer krijgt, trok onderzoeker Paolo Greer dat enkele jaren geleden nog in twijfel. Hij stelde dat Machu Picchu 43 jaar voordat Bingham er binnenstapte ontdekt werd door een Duitse ondernemer: Augusto Berns. Om meer over Berns te weten te komen, dook Greer in brieven van de ondernemer. En daarin ontdekte hij iets bijzonders. Berns sprak in zijn dagboeken van een groot beeld. “Inderdaad, het was Augusto Berns zelf die het beeld zag,” stelt Greer.

Brief
In één van Berns’ brieven staat te lezen dat er een groot beeld van een Inca in Machu Picchu pronkte. Het zou eerder dienst gedaan hebben als mal. Ook vertelt Berns in die brief dat het beeld naar beneden is gehaald om te kijken of zich eronder goud en zilver zou bevinden.

WIST U DAT…

…de Inca’s supermachtig werden dankzij lamapoep?

Ontvreemd
Het beeld werd ergens rond 1860 voor het laatst gezien en zou rond 1880 door dieven zijn ontvreemd. Greer gaat ervan uit dat het beeld een afbeelding was van Pachacuti: een belangrijke leider van de Inca’s die hoogstwaarschijnlijk opdracht gaf tot de bouw van Machu Picchu.

Tombe
Dat het beeld zich hier ooit bevond, is belangrijke informatie. Wetenschappers gaan er namelijk al langer van uit dat Pachacuti in Machu Picchu begraven lag. Dat er een groot beeld van hem pronkte, kan wel eens het bewijs zijn dat ze het bij het rechte eind hebben. “Het stenen beeld kan simpelweg dienst hebben gedaan als mal voor een gouden beeld dat op de tombe van de leider stond.” Dat komt overeen met oude geschriften. In 1557 schreef Juan de Betanzos dat Pachacuti in Machu Picchu begraven lag en dat op zijn graf een gouden beeld stond.

Verdwenen
Een zoektocht naar de mummie van Pachacuti zit er niet in: de Spanjaarden verwijderden de mummies van elf koningen en enkele koninginnen uit Machu Picchu. Vijf mummies – waaronder de uitstekend bewaard gebleven mummie van Pachacuti – werden lang tentoongesteld in Lima. Maar in 1638 verdwenen de mummies. En tot op de dag van vandaag zijn ze nog niet teruggevonden.

Of het beeld ooit nog opduikt? Die kans lijkt klein, maar Greer is optimistisch. “Berns zei dat de indianen toen hij weg was het beeld kapotmaakten en in de rivier gooiden.” Maar dat klopt volgens Greer niet. “Ik denk dat de stukken van het originele beeld van Pachacútec nog steeds in Machu Picchu begraven liggen.”

Bronmateriaal

"Mysterious statue once featured at Machu Picchu" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Epsilon31 (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd