Wetenschap kan tophit voorspellen

De top 40 lijkt tamelijk onvoorspelbaar, maar is dat ook zo? Nieuw onderzoek wijst erop van niet.

Wetenschappers van de universiteit van Bristol vroegen zich af of het mogelijk is om te voorspellen of een liedje een hit wordt. In andere woorden: is het mogelijk om een formule op te stellen waarmee ‘hit-potentie’ berekend kan worden?

Verschillen
Ze probeerden het uit. Ze bestudeerden de Engelse top 40. Niet alleen die van de afgelopen jaren, maar die van de laatste halve eeuw. Ze gingen op zoek naar de verschillen tussen de populairste liedjes (in de top 5) en de minder populaire liedjes (in de onderste regionen van de top 40).

Tempo
De onderzoekers bestudeerden de verschillende liedjes één voor één. Ze keken naar het tempo, de duur van het liedje, het akkoordenschema, enzovoort, enzovoort. Op basis van al die gegevens slaagden de onderzoeker erin om een formule op te stellen die redelijk precies kan voorspellen of een liedje een hit wordt of niet. In zestig procent van de gevallen levert de formule het juiste antwoord.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs al het recept voor de meezinghit ontrafelden?

Vergelijking
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers proberen om hits te voorspellen. Maar het is wel voor het eerst dat dat een werkende vergelijking oplevert.

Evolueren
Overigens moet die vergelijking wel ‘evolueren’, zo legt onderzoeker Tijl de Bie uit. “Muzikale smaak evolueert en dat betekent dat onze vergelijking ook moet evolueren”. Factoren die nu de kans op een hit vergroten, speelden twintig jaar geleden bijvoorbeeld een veel kleinere rol. Nog een opvallende conclusie uit het onderzoek: hoe luider liedjes zijn, hoe groter hun kans op een toppositie.

Meer weten over het onderzoek? De wetenschappers hebben een speciale site opgezet waarin ze hun onderzoek helemaal uit de doeken doen. Ook doen de wetenschappers op deze site live voorspellingen voor de Engelse hitlijsten.

Bronmateriaal

"Can science predict a hit song?" - Bris.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ferrari + caballos + fuerza = cerebro Humano  (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd