Welkom op het vernieuwde Scientias.nl

Dat is even schrikken, of niet? Scientias.nl is vanaf vandaag namelijk in een ander jasje gestoken. De oude lay-out stamt uit november 2009, toen de website door ons werd opgericht. Wij vonden het tijd voor wat nieuws! Waarom? Dat leggen we u uit!

De eerste lay-out had een nogal bloggerige opzet. Nieuws verscheen chronologisch op de voorpagina, oftewel: meest recente nieuws bovenaan, minder recent nieuws onderaan. Op zich is daar niets mis mee, maar in ruim een jaar tijd is Scientias.nl explosief gegroeid van 0 unieke bezoekers per maand naar 130.000 unieke bezoekers per maand. Dit betekent dat erg veel bezoekers de verschillende berichten lezen en daarop reageren. Vaak ontstaan er tegenwoordig interessante discussies onder artikelen. Helaas verdwijnen nieuwsberichten snel van de voorpagina (gemiddeld na één dag), waardoor een discussie doodbloedt. Zonde! Daarnaast is de nieuwsmix van Scientias erg gevarieerd. Soms plaatsen we opzienbarend nieuws (‘Tweede aarde ontdekt’), maar soms komen er minder spraakmakende berichten voorbij (‘Een ei is niet rond, maar ovaal’). Helaas verdwijnen mooie nieuwsberichten net zo snel van de voorpagina als minder mooie nieuwsberichten.

De nieuwe voorpagina van Scientias.nl is zo ingericht dat het belangrijkste nieuws bovenaan staat, namelijk bij ‘Hoogtepunten’. Ook zijn daar de nieuwsberichten met interessante discussies te vinden. Kortom, niet de datum van publicatie is van belang, maar de nieuwswaarde! Wie het nieuws graag op chronologische volgorde ziet, kan in het linkermenu op ‘Nieuws’ klikken.

Wij zijn best wel trots op onze achtergrondartikelen. Ook deze worden vanaf nu duidelijk weergegeven op de voorpagina, namelijk aan de rechterkant onder het blokje ‘Opinie’. Het blokje ‘Opinie’ linkt door naar een populair topic op het forum, zodat ook ons nieuwe forum iets meer aandacht krijgt.

Onder de hoogtepunten verschijnen alle nieuwsberichten op de oude, vertrouwde manier. Vroeger waren er twaalf nieuwsberichten met foto op de voorpagina te vinden, nu zijn dat er vijftien.

Artikelenpagina’s
Voor de nieuwe lay-out online ging, hebben wij een testpanel samengesteld van twintig Scientias-bezoekers. Zij oordeelden allemaal dat de artikelenpagina’s minstens net zo goed leesbaar zijn dan de oude pagina’s. Wij hebben verschillende technieken toegepast om de leesbaarheid te bevorderen. Zo hebben we een brede foto gekozen voor onder de titel en is de zijbalk aan de rechterkant minder druk. Ook is het lettertype iets groter en dus beter leesbaar.

Menu
Het menu aan de linkerkant geeft bezoekers snel toegang tot pagina’s als ‘Nieuws’, ‘Achtergrond’ en ‘Laatste reacties’. Ook kunnen bezoekers het menu gebruiken om ons te vinden op sociale netwerken of om het forum te bezoeken.

Dank!
Bij deze willen wij (Caroline en ik) alle testpanelleden bedanken voor hun tips en opmerkingen. Hierdoor konden we de lay-out verbeteren. Daarnaast bedanken we u als bezoeker. Zonder u was er immers geen site.

Wat vindt u?
Natuurlijk is een nieuwe lay-out altijd even wennen, maar wij horen graag wat u van de nieuwe opzet vindt. Laat uw mening hieronder achter. De komende paar dagen zullen we de lay-out verder verbeteren en wellicht nemen we uw op- en aanmerkingen mee!

Bronmateriaal

Geen bron

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd