Webadvertenties verbruiken evenveel energie als klein dorp

Wat gebeurt er als alle webadvertenties in één keer worden uitgeschakeld? Dan blijft er genoeg energie over om een klein dorp met 2.000 huishoudens van energie te voorzien. Randy Simons, student technische informatica, rekende uit hoeveel energie webadvertenties voor de gebruiker kosten.

De student van de Universiteit Twente gebruikte een speciaal programma om de webadvertenties uit te kunnen schakelen. Vervolgens sloot hij een energiemeter op de computer aan om de verschillen te meten tijdens het surfen op het internet, met en zonder webadvertenties.

De metingen laten zien dat de energieconsumptie om webadvertenties te tonen gemiddeld 2,5 watt is. Het is bekend dat alle Nederlanders samen 2,7 miljard uur per jaar op internet surfen. Hieruit berekende Simons dat het totaal aan energieverbruik voor het gebruik van webadvertenties gelijk is aan het totale elektriciteitsverbruik van bijna 2000 huishoudens in Nederland per jaar.

Browsers
Overigens zit er ook verschil tussen browers onderling. Zo verbruikt Internet Explorer veertig procent meer energie dan Firefox.

Uitschakelen?
De hoogste tijd om advertenties uit te schakelen? Nee, dat is geen oplossing, aangezien websites draaien op advertentie-inkomsten. Het gebruik van een advertentiefilter zorgt ervoor dat websites geen geld meer verdienen en er op een gegeven moment mee stoppen.

Televisiereclames
Overigens zet het onderzoek van Simons het energieverbruik van webadvertenties niet af tegen het energieverbruik van bijvoorbeeld televisiereclames. Naar waarschijnlijkheid kosten reclames op televisie veel meer energie dan webadvertenties op een website.

Bronmateriaal

Universiteit Twente

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd